De verschillen tussen camperen en kamperen

Hoewel je met een camper uitstekend op een camping terecht kan, is er een groot verschil tussen tent- en caravankamperen en camperen.Met een tent en caravan zoek je een plek en vandaaruit ga je met de auto de omgeving verkennen, uitstapjes maken en boodschappen doen. Maar de camper ís je auto. Het is niet praktisch om aan het eind van de dag op een overnachtingsplek aan te komen, je te installeren en dan te bedenken: laten we boodschappen gaan doen. Nee, die boodschappen doe je natuurlijk onderweg. De spullen kunnen direct uit het winkelwagentje de koelkast in.

Datzelfde geldt voor het bezoeken van bezienswaardigheden, ook dat doe je onderweg. Camperaars zijn over het algemeen trekkers, die maar kort op een en dezelfde plek blijven. Om toch vanuit de camper eropuit te gaan, hebben veel camperaars fietsen of een scootertje aan boord, of zelfs een autootje.

Voorzieningen

Op een camping zijn over het algemeen allerlei voorzieningen. Je kunt er recreëren, de plaatsen zijn over het algemeen ruim en groen, je hebt aanspraak en gezelligheid en er is de veiligheid van een afgesloten terrein.

Een camperplaats is vaak een parkeerplaats, bedoeld om te overnachten, met weinig of geen faciliteiten. De parkeerplaats heeft vaak een gunstige locatie, is meestal het hele jaar geopend en je kunt komen en gaan wanneer het je uitkomt, al moet je andere camperaars niet tot last zijn.

Het is niet altijd toegestaan om campinggedrag te vertonen: bijvoorbeeld de luifel laten zakken en buiten zitten op je campingstoeltjes. Op parkeerplaatsen ontbreekt de sociale veiligheid van een camping.

Prijs

Een belangrijk verschil tussen campings en camperplaatsen zit hem in de prijs. Camperplaatsen zijn over het algemeen goedkoop of zelfs gratis. Veel camperaars wisselen het af: camperplaatsen vanwege de locatie en de prijs en campings als ze behoefte hebben aan meer comfortabele faciliteiten zoals douches en wasmachines.