Brandstofcel in de camper

Om alle elektronische apparatuur in de camper te voeden, is er een accu nodig die constant op spanning staat. Door lange tijd op een vrije plaats te staan kan een goed geladen huisaccu toch leegraken. Er is dus extra hulp nodig om ervoor te zorgen dat de accu op peil blijft, zoals een brandstofcel.

Een brandstofcel is een apparaat dat door een chemische reactie brandstof en zuurstof (uit de lucht) omzet in water en elektrische energie. De elektrische energie voedt de huisaccu.

Continu energie

Een brandstofcel is te vergelijken met een batterij. Beide produceren elektriciteit bij een chemisch proces. Het verschil is dat in een batterij energie wordt opgeslagen die vervolgens eenmalig wordt afgegeven aan een verbruiker. Een brandstofcel daarentegen geeft continu energie, zolang er maar brandstof wordt toegevoerd. Als brandstof wordt methanol gebruikt.

Hoger rendement

In vergelijking tot bestaande opwekkers van energie, zoals bijvoorbeeld een aggregaat, heeft de brandstofcel een hoger rendement. Dit komt omdat de omzetting van de brandstof in energie direct plaatsvindt en niet in meerdere fasen, zoals bijvoorbeeld bij de verbrandingsmotor of de stoommachine.

Brandstofcel specifiek voor campers

Speciaal voor het gebruik in campers zijn er EFOY brandstofcellen ontwikkeld. Deze cel wekt energie op door een chemische reactie die ontstaat tussen methanol en zuurstof. Met de opgewekte energie kunnen de meeste verbruikers de camper van voldoende stroom voorzien en de accu op peil houden.

Opslag van methanol

Voor de opslag van methanol gebruikt men kunststoffen tankpatronen. Deze zijn met het GS-plaatje gekenmerkt als teken voor gekeurde veiligheid. Dankzij de buitengewone energiedichtheid kan met één enkel tankpatroon van vijf liter tot maximaal 300 Ah (4800 Wh) worden opgewekt.

De methanol als brandstof moet een zuiverheid hebben van bijna honderd procent. Er zijn apotheken die methanol verkopen, maar deze heeft veelal niet de juiste zuiverheid en is dus ongeschikt als brandstof.

Ga altijd zeer voorzichtig om met methanol.