Spoorverbreders gebruiken

Met het toepassen van spoorverbreders verbreedt men de sporing. Dit betekent dat de wielen op de assen in de breedte onderling verder uit elkaar komen te staan.

De bedoeling hiervan is de rijstabiliteit te verbeteren en om de camper een verbeterde uitstraling te geven, al dan niet in combinatie met een set lichtmetalen velgen.Stuurgeometrie

Wij kijken in dit verband naar de vooras; de bestuurde as. Elke bestuurde as heeft een stuurgeometrie die door de fabrikant is bepaald met de standaard velgen en spoorbreedte.

Met een op de auto afgestemd stuurgeometrie, garandeert de fabrikant een veilig stuur- en rijgedrag van de camper en blijven de wiellagers, stuurinrichting en wielophanging binnen de norm belast. Ook de bandenslijtage blijft binnen de perken.

Afwijking van de stuurgeometrie kan onveilig rij- en stuurgedrag van de camper veroorzaken en heeft bijvoorbeeld een grotere bandenslijtage tot gevolg.

Spoorverbreding moet dan ook met de nodige zorg worden gedaan. Als u spoorverbreders overweegt, bezoek een specialist die samen met u de mogelijkheden en beperkingen door kan nemen. We raden aan om meteen de uitlijning van uw camper te controleren en indien nodig aan te passen.


Wat zegt de wet?

Het toepassen van spoorverbreders is toegestaan wanneer de afwijking van de in het kentekenregister vermelde spoorbreedte niet meer dan met 2% afwijkt. Wanneer de afwijking groter is dan 2%, wijkt de camper af van de specificaties van het kentekenregister en moet het voertuig opnieuw worden gekeurd door de RDW voor toelating van de aangebrachte wijziging.

Dit geldt voor de verandering van de spoorbreedte van campers met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3.500 kg.