De inrichting van een camperplaats

Hoe richt je een camperplaats in? Wat is vereist, praktisch en prettig?

Gratis advies

  

Campers zijn meestal gebouwd op het chassis van een busje of lichte vrachtauto en passen doorgaans niet op een gewone parkeerplaats voor auto's. Ze bevatten slaapplaatsen, een eettafel, een keukenblok, sanitair en grote tanks voor schoon en vuil water. De energievoorziening van het huishoudgedeelte gaat meestal via een huishoudaccu, gasflessen en/of zonnepanelen. Een camper kan autonoom functioneren, maar veel camperaars geven er de voorkeur aan om tijdens een overnachting elektriciteit van het lichtnet te gebruiken. 

Er zijn ook kleine camperbusjes die over het algemeen kleine watertanks hebben en niet over uitgebreid sanitair beschikken. Deze camperaars maken meestal gebruik van een camping om te overnachten. Een overzicht van de verschillende campertypes vind je hier.

Eigenschappen van campers: 

  • Lengte: 5.00 – 9.00 meter 
  • Breedte: 2.00 – 2.60 meter (zonder buitenspiegels) 
  • Hoogte: 2.10 – 3.60 meter 
  • Gewicht: 2.500 – 7.500 kg (soms zelfs meer)

Het mag duidelijk zijn dat campers met dergelijke formaten, specifieke eisen stellen aan het overnachtingsterrein. 

Ondergrond 

Een middelgrote camper weegt tegen de 3500 kg en heeft vier wielen met meestal alleen voorwielaandrijving. Zo'n zware camper moet je niet op een doorsnee grasveldje parkeren want dan is de kans groot dat hij na een regenbui niet meer op eigen kracht wegkomt. De ondergrond van een camperplaats moet daarom voldoende draagkrachtig zijn en redelijk vlak. 

Breedte rijpaden 

  • Over het algemeen is een rijpad 6m breed.  

Opstellen camper 

Neus camper wijst 

Breedte rijpad 

Afstand onderling 

Haaks op het rijpad 

Naar rijpad 

Minimaal 5m, advies 6m  

Minimaal 3m 

In de lengterichting aan beide zijden rijpad 

Alle neuzen in dezelfde richting 

Minimaal 6m 

Minimaal 3m 

 

Positie campers 

Omdat het in een noodsituatie van belang is dat een camper snel kan wegrijden is het uitgangspunt bij het aanleggen van camperplaatsen dat de neus in de rijrichting staat. Daarnaast is het uit privacy-oogpunt van de camperaars ook gewenst dat de campers met de neus in dezelfde richting staan. 

Verlichting 

Goede straatverlichting in de buurt van de camperplaats is noodzakelijk en ook op het terrein zelf is het wenselijk om ’s nachts verlichting te hebben. Dit mag ook een klein, zuinig oriëntatielampje zijn. 

Gratis advies

Wil jij een camperplaats beginnen en kan je wel wat advies gebruiken? Wij helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Een duurzame camperplaats

De voorzieningen van een camperplaats

Camperplaatsen een toeristische meerwaarde!

Download de brochure Camperplaatsen een toeristische meerwaarde! Hierin staat meer informatie en handige tips bij het starten van een camperplaats.