Met de camper naar Zwitserland


Iedere bergtop heeft zijn eigen verhaal. Ieder dal zijn eigen geschiedenis. De natuur heeft het nogal druk gehad met de Zwitserse Alpen. Maar het resultaat mag er zijn! De Zwitsers weten dat en zijn er ingetogen trots op. Net als op hun mooie producten, waaronder natuurlijk ook die heerlijke kaasfondue. En dat het allemaal zijn prijs heeft, dat neem je graag voor lief als je ziet wat er ervoor terugkrijgt.

Algemene informatie

Hoofdstad
Bern
Inwoners
8,2 miljoen
Betaalmiddel
Zwitserse frank
Alarmnummer
112
Verkeersbureau

Zwitserland Toerisme
T 00800-10020029 (gratis)
E info@myswitzerland.com
I www.myswitzerland.com

Overnachten

 • Op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
 • Op campings.
 • Vrij kamperen is verboden, al kunnen de regels per kanton verschillen.
 • SwissTerroir camperplaatsen, zie de website.

Wegen & Verkeer

 • Tol: voor het rijden op alle autosnelwegen is een tolvignet vereist. Voor alle voertuigen boven 3.500 kg moet de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betaald worden. Deze tol is voor alle wegen van toepassing. Ook de dagen dat men met de camper op een camping staat moet tol worden betaald. Op dit formulier informatie over de kosten. 
  De tol kan aan de grens betaald worden of met de App Via van de Zwiterse douane. Informatie op deze pagina en in dit filmpje.

  Ter plekke kopen bij grensovergang in Bazel
  Campers > 3.500 kg: volg de rechter rijstrook, voor bussen en caravans. Dus gewoon langs de twee rijstroken voor personenwagens rijden. Onder de overkapping, voor het stopbord links de camper parkeren, autopapieren pakken en het bureau binnenlopen. Rechts de ruimte binnengaan voor vrachtwagenbestuurders. Vraag het document (Pauschall) aan voor vrachtwagens, vul de eigen keuze in en betaal. In vijf minuutjes klaar. De mogelijkheid bestaat ook om een 10 dagendocument te kopen. Alleen de dagen van rijden in Zwitserland invullen. Het document is een jaar geldig.

  Tip: neem gepast geld mee om te voorkomen dat terugbetaald wordt in Zwitserse francs. Kosten 10 dagendocument: CHF 32.50 (± €27,70 - prijs 2018). Er kan ook betaald worden met creditcards in de pinautomaat.

  Tip: de blanco formulieren liggen op de balie; neem een extra mee voor de volgende vakantie. Dan kun je de gevraagde gegevens vooraf thuis invullen.

 • Brandstof: diesel en benzine zijn overal goed verkrijgbaar, LPG is inmiddels redelijk verkrijgbaar. 
 • Winterse omstandigheden: sneeuwkettingen zijn verplicht op bepaalde bergtrajecten wanneer de wegtoestand dit noodzakelijk maakt. De trajecten zijn vaak al aangegeven in dalen door middel van waarschuwingsborden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u. Winterbanden zijn niet verplicht voor Nederlandse auto's. Spijkerbanden zijn verboden.
 • Verkeer van rechts heeft voorrang, behalve op de hoofdwegen.
 • Snelverkeer heeft geen voorrang op langzaam verkeer.
 • In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeerd waarbij geldt: postauto's hebben in de bergen absoluut voorrang, daarna vrachtwagens met opleggers, dan autobussen, vrachtwagens en op de laatste plaats personenauto's.
 • Dimlicht overdag verplicht.

Afwijkende regelgeving

 • Klik hier voor de toegestane snelheden.
 • Navigatieapparatuur: het gebruik van navigatieapparatuur in de auto is toegestaan in Zwitserland, behalve als die software bevat die waarschuwt voor radarverklikkers/flitspalen. Bij overtreding volgt een boete en kan de apparatuur in beslag genomen worden. Informeer bij de fabrikant van de apparatuur of/hoe je de bewuste software kunt verwijderen.

Overige (camper)reistips