Met de camper naar Duitsland


Duitsland is enorm populair bij camperaars. Vooral de goede campervoorzieningen zijn een reden om ons buurland te bezoeken.

Algemene informatie

Hoofdstad
Berlijn
Inwoners
82 miljoen
Betaalmiddel
Euro
Alarmnummer
112
Verkeersbureau
Duits Verkeersbureau
Postbus 12051
1100 AB Amsterdam
I www.germany.travel
Verkeersbureau

Overnachten

 • Aan de straat en op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen, maximaal 24 uur.
 • Op privéterrein met toestemming van eigenaar, behalve wanneer de plaatselijke overheid het verbiedt.
 • Op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
 • Op campings.

Wegen & Verkeer

 • Brandstof: diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. Het aantal gastankstations neemt toe. Klik hier voor een overzicht van de tankstations. 
 • Winterse omstandigheden: de camper moet winterse omstandigheden aan kunnen. In het Duitse verkeersreglement (StVO) worden winterbanden en een voldoende gevuld reservoir met ruitensproeiervloeistof specifiek genoemd als vereisten in winterse situaties. Bij een ongeluk waarbij de camper niet is aangepast aan winterse omstandigheden, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld.
  Wie onder winterse omstandigheden met zomerbanden op de weg rijdt, moet rekening houden met een boete van 60 euro. Voor het belemmeren van het verkeer als gevolg van verkeerde banden wordt de boete verhoogd tot ten minste 80 euro.

  Wie in Duitsland zonder winterbanden rijdt bij ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw of gladheid door ijs of rijp kan een boete krijgen.

  Is het zeker dat winterse omstandigheden kunnen worden vermeden? Dan mag ook op zomerbanden gereden worden. Deze uitzondering is opgenomen voor de 'winterarme' streken in Duitsland maar ook voor eigenaren met twee voertuigen of oldtimers, en personen die bij deze omstandigheden van het openbaar vervoer gebruik maken.

  Banden met het alpine-symbool, een berg met sneeuwvlok, worden erkend als winterband. Tot oktober 2024 zijn ook nog banden met een M+S (mud + snow) aanduiding toegestaan als deze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd.
  De regelgeving geldt ook voor buitenlanders.
  De volledige tekst van de StVO.
  Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer ter plekke met borden aangegeven.
 • Verkeersborden voor vrachtauto's gelden ook voor campers zwaarder dan 3.500 kg.
 • Minimum afstand houden geldt ook voor campers zwaarder dan 3.500 kg.
 • Gevarendriehoek verplicht.
 • Veiligheidsvest verplicht voor bestuurder en passagier(s).
 • Breedte voertuig: de Duitse politie meet bij ‘Baustellen' de breedte van auto's maar dan wel inclusief de spiegels. Het gaat om ‘Baustellen' waar de linkerbaan of banen een breedtelimiet hebben van twee meter. Die maximum breedte slaat niet op de breedte zoals die in de officiële typekeuring van een auto is vastgelegd maar op de werkelijke breedte. Uit metingen van Duitse media blijkt dat een hele serie personenauto's, SUV's en zeker bestelauto's een ‘spiegelmaat' hebben van meer dan twee meter. Dus ook kampeerauto's!
  Ook een VW Golf meet van spiegel tot spiegel 205 cm. Al die voertuigen, inclusief kampeerauto's, moeten bij een ‘Baustelle' dus net als trucks de rechterbaan aanhouden. Wordt men betrapt dan kost dat tussen de 20 en 75 euro. Voor de Duitsers komt daar ook nog één ‘Flensburg punt' bij.

Afwijkende regelgeving

 • Klik hier voor de toegestane snelheden.
 • Milieuzone: in een aantal grote steden en in een deel van het Roergebied is de milieusticker - Umweltplakette - verplicht. Klik hier voor meer informatie. De milieuzones worden met borden aangegeven. Ook als er een milieuzone geldt, zijn de camperplaatsen in steden meestal goed bereikbaar. Voor de camperplaatsen in het Roergebied kan dit anders liggen.
 • Lading: klik hier voor informatie over het vereiste waarschuwingsbord bij het meevoeren van lading.

Overige (camper)reistips