Kampeerauto van het jaar - Categorie camperbusjes 2023

Bekijk de genomineerden van de Kampeerauto van het jaar 2023 in de categorie camperbusjes.

KARMANN-MOBIL Duncan 545

Eten, slapen en douchen: het kan allemaal in de nieuwe Duncan 545 van Karmann-Mobil. En dat terwijl deze compacte camperbus slechts 5,34 meter lang is. De bank op rails staat direct achter de bestuurdersstoel. Daardoor ontstaat aan de rechterkant plaats voor een hoekkeuken. Karmann-Mobil zag zelfs nog ruimte om een unit te plaatsen met wastafel, toilet en douche. Die vind je achter in de camper en daarom opent het hefdak tegen de rijrichting in. Zo is het mogelijk het douchegordijn op te hangen aan het hoogste punt en kun je je rechtopstaand afspoelen.

Onder het hefdak vind je een bed van 182 bij 120 centimeter. De verschuifbare bank kan uitklappen tot een tweepersoonsbed van eveneens 182 centimeter lang. De keuken is uitgerust met een spoelbak, twee gaspitten en een flink aanrechtblad. Tegen de achterdeur staat de 42 liter-koelkast met daarboven afzetruimte. Kleding krijgt een plek in de daarvoor bestemde wandkast.
Daarnaast is een apothekerskast geplaatst. De Duncan 545 is uitgerust met dieselverwarming, ledverlichting en meerdere USB-poorten, stopcontacten en tv-aansluitingen. De Ford Transit Custom met 105 pk-motor dient als basisvoertuig.

Dit vindt de jury:
• Slim gebruik van de kleine ruimte
• Compact en wendbaar
• Volwaardig toilet

Prijs vanaf circa € 55.000
Rijklaargewicht 2.589 kg
Maximaal gewicht 3.200 kg
Maten (lxbxh) 534 x 208 x 208 cm
Website www.karmann-mobil.de

TONKE EQV

Volledig gasloos en elektrisch, dat is de Tonke EQV Touring. Deze eerste elektrische Tonke staat op de Mercedes EQV. Het 100 kWh-accupakket zorgt voor een volwassen actieradius van 360 kilometer. Koken gebeurt op de inductiekookplaat met twee pitten. Dankzij de warmtewisselaar, die tot de standaarduitrusting behoort, is het ook mogelijk om te verwarmen en te koelen als de campingbus niet rijdt. De elektrisch verstelbare bank kan transformeren tot een tweepersoonsbed van 195 centimeter lang. Het hefdak biedt optioneel nog twee slaapplaatsen, ook van 195 centimeter lang. De EQV Touring biedt op 5,15 meter lengte alles wat nodig is voor een campertrip. Zo heeft hij een buitendouche – verstopt achter de tankklep – en de opbergmogelijkheid voor een toilet bij de voorstoelen. De keuken draait eenvoudig naar buiten, zodat camperaars ook in de openlucht een maaltijd kunnen bereiden. Naast het keukenblok staat een  compressorkoelbox van 36 liter. De campingbus heeft een omvormer van 3.000 watt en een extra lithiumaccu. Het aflezen van de camperfuncties gebeurt via bluetooth.

Dit vindt de jury:
• Elektrische aandrijving
• Grote actieradius
• Volledig gasloos

Prijs vanaf € 93.633
Rijklaargewicht 2.780 kg
Maximaal gewicht 3.500 kg
Maten (lxbxh) 514 x 224 x 191 cm
Website www.tonke.eu

PÖSSL E-Vanster

Pössl heeft de keuze laten vallen op de Citroën ë-SpaceTourer om de compacte elektrische camperbus e-Vanster op te bouwen. Hij is uitgerust met een 75 kWh-accu en een 136 pk-elektromotor. De actieradius ligt op zo’n 300 kilometer. Standaard zijn er vijf zitplaatsen en twee slaapplaatsen. Deze elektrische camperbus lijkt verder in veel opzichten op zijn  brandstofbroertje. Ook in de e-variant is hij net zo geschikt voor alledaags gebruik, zoals een verhuizing of het vervoer van je vrienden, als voor een campervakantie of weekendje weg. Achter in de linker zijwand is een inductiekookplaat weggewerkt, die je kunt uitklappen als je wilt kokkerellen. Dankzij de schuifdeuren aan beide zijden krijg je een echte kampeerbeleving, kun je de camper lekker doorluchten en is in- en uitstappen voor de passagiers een makkie. De bus heeft een hefdak met twee slaapplaatsen. De e-Vanster is uit te breiden met diverse modulaire opties, zoals de zogenoemde campbox sleep, waarmee je een extra tweepersoonsbed kunt creëren. Bij dagelijks gebruik zijn die simpel uit de wagen te halen, net als de stoelen achterin. Handig multfunctioneel dus, die e-Vanster.

Dit vindt de jury:
• Elektrische aandrijving
• Multifunctioneel inzetbaar
• Volledig gasloos

Prijs vanaf € 63.999
Rijklaargewicht 2.326 kg
Minimaal gewicht 3.100 kg
Maten (lxbxh) 495 x 192 x 199 cm
Website www.buscamper.nl/e-vanster/

Bekijk de genomineerden in de andere categorieën