Mogelijk schadevergoeding voor eigenaren geïmporteerde sjoemeldiesel

Camperaars die in Duitsland een camper hebben gekocht op basis van een Fiat Ducato met sjoemelsoftware, hebben mogelijk recht op een schadevergoeding. Dat zegt jurist Marco Ghiglioni van het in consumentenrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Goldenstein Legal, na een uitspraak van het Duitse Federale Hof van Justitie (BGH). Het gaat om campers gebouwd op een chassis van Fiat Ducato met een Euro 5- en 6-motor tussen 2014 en 2020. Deze zijn  volgens verschillende emissietests meer milieubelastend dan op papier is toegestaan.

Omdat civielrechtelijke vorderingen in Duitsland drie jaar na het bekend worden van de schade kunnen verjaren en het emissieschandaal in 2020 aan het licht kwam, is het zaak dat camperbezitters zich vóór 31 december 2023 aanmelden voor een vordering. Zij kunnen zich kosteloos melden bij het bureau Goldenstein Legal.

Claim in Nederland

Ook in Nederland gaat er een claim van start tegen Fiat Ducato voor de levering van campers met sjoemelsoftware. Hierbij werken de NKC, de Consumentenbond en Claimservice samen. Kosteloos aanmelden daarvoor kan nog steeds via Consumentenbond Claimservice. Bedrijven die campers hebben gebouwd op de basis van de Fiat Ducato wisten naar verluidt niets van de uitstootmanipulaties. Camperbouwers en -merken worden dan ook niet aansprakelijk gesteld.