Campers ook na 2025 welkom in Noorwegen

Campers met dieselmotoren mogen ook na 1 januari 2025 Noorwegen in. De NKC ontving de afgelopen weken diverse verontruste vragen van camperaars die nieuwsberichten hadden gelezen over een eventueel Noors inrijverbod voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. In 2016 is de mogelijkheid van een dergelijk verbod inderdaad in het nieuws geweest. Maar in het actuele Nationaal Transport Plan 2022 – 2033 van Noorwegen staat dit verbod niet genoemd.

Wat Noorwegen wel wil is dat per 1 januari 2025 alle nieuw verkochte personenauto’s en bestelwagens in Noorwegen emissievrij zijn. Dat betekent dat er geen nieuwe personen- en bestelauto’s meer verkocht mogen worden die op fossiele brandstof rijden. De bestaande auto’s op diesel en benzine mogen nog wel opgebruikt worden. Buitenlanders mogen met hun diesel- en benzineauto’s ook na 2025 Noorwegen nog in.

In 2022 waren in Noorwegen bijna vier op de vijf nieuwe auto’s volledig elektrisch. Door subsidies en lokale maatregelen als gratis parkeren wordt het voor Noren aantrekkelijk gemaakt om over te stappen op volledig elektrisch rijden. Er zijn – behalve de reguliere milieuzones - momenteel geen wettelijke regelingen van toepassing op buitenlandse auto’s met een benzine- of dieselmotor.