Corona zorgt voor groei aantal campers in Nederland

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een camper vanwege de coronapandemie. Zo blijkt uit onderzoek van de NKC.

De camperclub hield een enquête onder ruim 2.500 kopers die hun camper in 2020 of 2021 aanschaften. Van deze groep geeft 17 procent aan dat de aankoop beïnvloed is door de coronacrisis. De meerderheid van deze campereigenaren had al eerder het plan een camper te kopen, maar door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. En zelfs 20 procent van de groep geeft aan geen camper gekocht te hebben als de coronapandemie er niet was geweest.

Vrijheid coronaproof reizen doorslaggevend

De meerderheid van de camperkopers ging voor een tweedehandscamper (69%). Iets minder dan een derde (27%) kocht een nieuwe camper en de rest (4%) kocht een bus om die om te bouwen tot camper.

De meeste camperaars geven aan dat met name de coronaproof manier van reizen met de camper ze erg aanspreekt. NKC-directeur Stan Stolwerk onderschrijft dit: “Met een camper ben je volledig zelfvoorzienend en reis je zo goed als onafhankelijk. Je hebt de vrijheid die je zoekt, ook tijdens de coronapandemie. Zelfs toen sanitair op campings gesloten was. Dit zien we terug in de groeiende populariteit van campers.”

Verkooprecords nieuwe en tweedehands campers

De verkoop van campers boekt record op record, zo onderschrijven cijfers van de Bovag. Na drie kwartalen zijn er dit jaar 2.785 nieuwe campers verkocht. Dat is een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe kampeerauto’s verkocht. Naast de grote vraag naar nieuwe exemplaren, groeit ook de markt voor tweedehands campers. Dit jaar werden er tot en met september 13.462 gebruikte kampeerauto’s aan consumenten verkocht -oftewel 20 procent meer dan een jaar eerder.

Reizen en klussen in coronatijd

Ook een deel van de mensen die al een camper had, werd beïnvloed door de coronacrisis. Zo geeft 10 procent van deze groep aan meer geklust te hebben aan de camper dan andere jaren, omdat ze meer tijd hadden. Ook het reisgedrag van veel camperaars was anders door corona. De grootste groep (46%) is minder vaak op reis geweest met de camper in 2020 en 2021 vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis. Voor sommige camperaars daarentegen (14%) was het juist een uitstekende gelegenheid om vaker met de camper weg te gaan.