Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een nieuwe buitenlamp installeren

Met een buitenlamp op de camper heb je beter zicht bij de ingang van de camper en het heeft 's nachts een afschrikkend effect op ongenodigde gasten. We laten je zien hoe je een buitenlamp op de camper monteert en aansluit.

Benodigdheden

Wat heb je nodig:

 • Een buitenlamp (Led, 12Volt)
 • Stroomdraad
 • Kit
 • Optie Schroeven (alleen kit kan ook)
 • Kabelschoentjes
 • Kabelgootje

Gereedschap:

 • Schroevendraaier
 • Gatenboor
 • Kitpistool
 • Kabelschoentang
 • Striptang
 • Kniptang
 • Kunststof zaagje

Omschrijving

Stap 1: Stroom uitschakelen

Voordat je aan de klus begint schakel je voor de veiligheid eerst de elektra-installatie van de camper uit.

Stap 2: Plaats bepalen

Bij onze kluscamper zit boven de deur de luifel in de weg en in het midden zit al een lamp. Wij kiezen daarom een willekeurige plaats. Beoordeel aan de binnenzijde of de bekabeling de buitenlamp kan bereiken.

Stap 3: Gaten boren

De buitenlamp wordt geleverd met een mal voor het boren van bevestigingsgaten en de kabeldoorvoer. Hierop staan ook de boordiameters aangegeven. Ontbreekt een mal, dan meet je de gaten af en teken je ze uit op de wand. Verzeker je ervan dat je met de boor geen leidingwerk in de camperwand beschadigd.

Stap 4: Achterkant lamp kitten

Om te voorkomen dat vocht de camperwand binnenkomt brengen we kit aan rond de gaten voordat de lamp op de wand geschroefd wordt. Gebruik je een sterke lijmkit, dan is schroeven niet perse nodig. Tijdens het drogen van de kit fixeer je de lamp met tape.

Stap 5: Buitenlamp bevestigen

Voer de aansluitdraden door de wand naar binnen en bevestig de lamp op de wand. Klik daarna de kap van de buitenlamp vast.

Stap 6: Aansluitschema bepalen

De buitenlamp heeft 12Volt nodig om te branden. Wij maken een splitsing op de 12Volt-aansluiting van een spotje in de camper. Deze aansluiting is voorzien van een zekering in het bedieningspaneel. Een gezekerde aansluiting is in verband met de veiligheid noodzakelijk, eventueel kan je een steekzekering aanbrengen. Gebruik een schakelaar om de lamp te bedienen, wij kiezen voor een led-dimmer.

Stap 7: Stroomkabels aansluiten

Gebruik geïsoleerde draad waarvan je de plus (+) en min (-) goed kunt onderscheiden. Maak de aansluiting met behulp van kabelschoentjes. Draad met diameter van 1 mm is bij een ledlamp voldoende.

1. Verbind de + van de gezekerde 12V bron met de schakelaar. (voeg optioneel een zekering toe)

2. Verbind het andere contact van de schakelaar met de + van de buitenlamp.

3. Verbind de - van de buitenlamp met de - van de 12Volt bron.

Stap 8: Schakelaar plaatsen

Wij gebruiken een 12Volt LED-dimmer die ook kan schakelen. 's Nachts kan je de lamp gedimd laten branden. 's Avonds onder de luifel een boek lezen kan met de buitenlamp op volle sterkte. Bepaal een logische plek voor de schakelaar, bijvoorbeeld bij de deur. Afhankelijk van de schakelaar kies je de beste bevestigingsmethode; schroeven of lijmen.

Stap 9: Testen

Wanneer alles is aangesloten schakel je 12Volt weer in. Je kunt de buitenlamp nu testen en gebruiken. Let op! De lamp verbruikt accucapaciteit, houdt het accupeil in de gaten. En vergeet de buitenlamp niet uit te doen wanneer je de weg op gaat. 

Stap 10: Kabels wegwerken

Als alles naar behoren werkt, kan de bekabeling worden weggewerkt. Je kunt hiervoor kabelgootjes gebruiken, maar wegwerken achter de betimmering van kastjes kan ook een goede optie zijn.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën