Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een dakluik vervangen

Een dakluik heeft veel zonlicht te verduren. Na lange tijd kan het kunststof broos worden en breken, of kan bij de randen lekkage ontstaan. In deze video laten we je zien hoe je een dakluik kunt vervangen. 

Benodigdheden

  • Een nieuw dakluik
  • Schoonmaak- en ontvet-middelen
  • Kit
  • Schroeven
  • Schilderstape (optioneel)

Gereedschap:

  • Schroevendraaier
  • Hobbymes of plamuurmes
  • Kitpistool
  • “Kit afstrijktool”
  • Trap of steiger

Omschrijving

Stap 1: Demonteer oude dakluik

We beginnen met het verwijderen van het oude dakluik. Dat doe je door aan de binnenzijde de schroeven te verwijderen nadat de afwerkdopjes zijn verwijderd. Op het dak maak je de kit los. Gebruik een plamuurmes of hobbymes, maar beschadig het dak niet.

Stap 2: Maak dakoppervlak schoon

Bij het verwijderen van het luik blijven kitresten achter. Verwijder oude kitresten en maak het daarna schoon en vetvrij. Butylkitresten verwijder je met een doek en wasbenzine of terpentine.

Stap 3: Breng kit aan

Nu kunnen we het nieuwe dakluik gaan monteren. Breng ruim kit aan rondom de rand van het buitenkozijn, sla geen stukjes over. Omdat het oppervlak van het dak veel temperatuurwisselingen te verduren krijgt kan er werking optreden. Daarom is het van belang geen lijmkit, maar afdichtkit te gebruiken. Zoals Butyl kit of kit band. 

Stap 4: Plaats nieuwe luik

Na het aanbrengen van de kit, laat je het kozijn in het midden van de uitsparing zakken. Probeer het dak van de camper zo min mogelijk te belasten en voorkom beschadiging. Uit voorzorg kan je het dak afdekken met doeken. 

Stap 5: Schroef kozijn vast

Nu kunnen we het deel aan de binnenkant aanbrengen. Zet het binnenkozijn in de opening zodat de schroefgaten aansluiten op de gaten in het buitenkozijn. Daarna klem je beide delen aan elkaar in het dak vast door de schroeven erin te draaien. Lengte van de schroeven is afhankelijk van de plafonddikte, wij hergebruiken de originele schroeven.

Stap 6: Strijk kit af

Na het vastschroeven van beide kozijndelen, drukt de kit het kozijn op het dak vast. Overtollig kit perst naar buiten op het dak. Voor een waterdichte afwerking brengen we rondom nog een kitrand aan. Wij gebruiken hiervoor Polyurethaan-kit die wel verhardt, maar elastisch blijft en UV bestendig is. Na het aanbrengen de rand afstrijken met een tool of vochtige vinger.

Optioneel: plak voor het afkitten schilderstape rond het luik op het dak, ongeveer 2 centimeter vanaf de kozijnrand. Daarna rondom afkitten en afstrijken. Verwijder vervolgens de tape met overtollige kit en je hebt een strakke afwerking.

Stap 7: Plaats rolgordijn

Het luik wordt geleverd met rolgordijn/hor. Monteer deze op de binnenkant van het kozijn. Gebruik de schroefgaten en schroeven met passende lengte. Breng als laatst de afwerkdopjes aan en je klus is geklaard.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën