Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je de bumper van de camper schilderen

Het schilderen van de bumper is een eenvoudige manier om je camper een kleine opknapbeurt te geven. Is de bumper verkleurd, of heb je na een schade een reparatie uitgevoerd, dan kan je daarna je bumper ook zelf lakken. Je kan het op verschillende manieren aanpakken. Wij hebben gekozen om een witte PU zijdeglans lak met de roller op te brengen. We hebben een makkelijke lak gekozen die snel droogt zodat we goed door kunnen werken.

Benodigdheden

 • Schilderstape
 • Primer (bijv. Multiprimer express)
 • Aflak (bijv. PU-V Zijdeglans)
 • Verfrollers
 • Verfbakjes
 • Verfkwast(en) - klein
 • Schuurpapier of -spons fijn (korrel 400-600)
 • Reinigingsmiddel
 • Ontvetter
 • Handschoenen & mondkapje
 • Schroevendraaiers

Omschrijving

Stap 1: Demonteer

Je kunt ervoor kiezen om de bumper te demonteren, maar hier volstaan we met afplakken met schilderstape.  Haal zo nodig de nummerplaat en achterlichtdeksels los of plak ze af. Plak ook de randen net buiten de bumper af voor de zekerheid. Kies een goede schilderstape, dat scheelt later veel tijd bij het er weer afhalen.

Stap 2: Maak schoon

Begin met het grondig schoonmaken van de bumper. Hiervoor kun je een universele reiniger gebruiken in een wat sterkere concentratie. Spoel goed na met schoon water.

Stap 3: Ontvet

Neem de bumper vervolgens af met een ontvetter. Als je diepere krassen hebt, kan je deze eventueel nog wat wegschuren met schuurpapier (korrel 400-600) of als het erger is kan je opvullen met plamuur. Na het schuren stof afblazen en opnemen met een vochtige doek.

Stap 4: Plak af

Plak vervolgens de bumper en de te beschermen delen netjes af. 

Stap 5: Breng primer aan

Roer vooraf de pot primer goed door. Hoewel deze verf niet erg stinkt, is ook hier bij het schilderen goed ventileren aanbevolen. En als je weet dat je vingers niet schoon zullen blijven, doe dan tijdig handschoenen aan. 
Breng nu de lak aan met de roller. Verdeel de primer eerst en strijk dan af met lange halen in de lengterichting. Kleine moeilijke hoekjes kan je vooraf met een klein kwastje insmeren en daarna rol je er nog een keer overheen waar dat gaat.

Stap 6: Lak af

Als de primer goed is opgedroogd, kan je eventueel heel licht opschuren met een fijne korrel (400-600) en het stof afnemen. Daarna schilderen we met de Devetaal PU-V Zijdeglans lak. Dat is een makkelijke lak die prettig te verwerken is, zich goed laat reinigen en krasvast is. Matte verf is minder sprankelend en ook wordt sneller vies. Hoogglans is daarentegen weer erg onvergeeflijk bij kleine afwijkingen of stof. Daarom gebruiken wij zijdeglansverf.
Op dezelfde manier als bij de primer brengen we de lak aan met de roller, details eventueel vooraf met de kwast. Je hebt iets meer verwerkingstijd dan bij de primer, maar na 2 uur is de lak stofdroog. Na 5 uur ook kleefvrij.

Resultaat

Optioneel: Als de dekking nog niet helemaal goed is of als je een nog beter resultaat wil, kan je na 24 uur een extra laag opbrengen. Doe dat pas nadat je het oppervlak opnieuw licht opgeschuurd en stofvrij hebt gemaakt. Haal de tape voorzichtig weg. Het mooiste resultaat krijg je als je de tape afneemt als de lak nog niet helemaal hard is. Maar aan de andere kant heb je dan wel het risico dat je per ongeluk met de tape of je handen het verse lak aanraakt. Wees de eerste dag nog voorzichtig met de lak, totdat het volledig uitgehard is.

Tenslotte monteer je weer de lampdeksels, nummerplaat en nummerplaatverlichting. Met zo'n bumper kan je weer voor de dag komen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën