Winterse reis naar de Vogezen

De Vogezen is een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De bergketen begint aan de grens met Zwitserland en strekt zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal. De bolvormige bergen worden ballons genoemd. De Vogezen lenen zich prima voor een actieve vakantie. Ook in de winter. Vier tips om een verblijf in de Vogezen nog leuker te maken.

Lees ook het artikel in Kampeerauto 1-2023 over de winterse reis: De blues de baas.

Route des Crêtes

De Route des Crêtes is een zo'n 90 kilometer lange populaire auto- maar ook fietsroute die de hoogste bergtoppen van de Vogezen met elkaar verbindt. De route werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd om de Franse soldaten te kunnen bevoorraden. De route start op de Col des Bagenelles en eindigt in Cernay.

Uitzichtspunt op de Hohneck en de Grand Ballon

Een populaire plek voor een mooie zonsondergang is de top van de Hohneck. Een van de drie hoogste punten in de Vogezen. Met zijn 1.363 meter hoogte kun je de Elzas, het Zwarte Woud en bij helder weer zelfs de Alpen zien liggen.

De hoogste top van de Vogezen is die van de Grand Ballon. Hij is maar liefst 1.424 meter hoog. Het omliggende natuurpark Ballons des Vosges is een geliefde toeristische bestemming.

Uitdagende wandeling: Sentier des Roches

Een prachtige, maar geen eenvoudige wandelroute is de Sentier des Roches. De route leidt over en langs diverse 'ballons'. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, bergmeren en bossen. Niet geschikt voor beginnende wandelaars.

Bergmeren: Lac de Longemer en Lac de Gérardmer

De Vogezen kent veel prachtige bergmeren. Ideaal voor het beoefenen van verschillende watersporten. De bekendste is misschien wel dat van het plaatsje Gérardmer. In de zomer is het stadje een geliefde uitvalsbasis voor wandelingen, in de winter een populair skioord.

Ook het Lac de Longemer is een mooi bergmeer en is een van de meest geliefde zwemmeren van de Vogezen.