Van kust tot kust: de mooiste camperroute door het binnenland van Spanje

Bernadet Heimans

Bij Spanje denk je waarschijnlijk meteen aan zonovergoten stranden en palmbomen. Snap ik. Maar ondanks dat de Costa del Sol inderdaad heel memorabel is, heeft Spanje veel meer te bieden dan alleen dat. Het binnenland is namelijk rijk is aan grillige bergmassieven, turquoise meren en Middeleeuwse steden. Ik reed de mooiste camperroute door het binnenland. So you van see for yourself.

Tien highlights die je niet mag missen.

Het paradijselijk strand van San Antolin

We trappen de route af op een van de mooiste stranden in Asturië. De kustlijn van deze provincie is bezaaid met idyllische (en drukbezochte) baaien, maar met name het minder bekende strand San Antolin is een bezoekje waard. Dit parelwitte paradijs is een van de grootste stranden in de omgeving en wordt gekenmerkt door de bekende rotsformatie Punta de la Dehesa. Fotocamera mee en bewonderen maar!

Punta de la Dehesa vormt geen verkeerd begin toch?

Het beste geheim van Spanje: Picos de Europa

Op slechts dertig kilometer van de Atlantische Oceaan torenen de pieken van Picos de Europa aan de horizon; het oudste doch minst bekende Nationale Park van Spanje. Hier vind je gletsjers, ruige bergmassieven en explosieve watervallen die op vele top 10 lijstjes prijken. Zorg dat je je camper door de adembenemede bergweg Desfiladero de los Beyos stuurt, bezoek het bedevaartsoord in de bergen van Covadonga en schuifel op duizelingwekkende hoogte tussen de steile wanden van de Ruta del Cares.

Picos de Europa was een van de grootste verassingen van Spanje voor mij.

De monumentale rijkdom van Burgos

Next stop: de historische baken Burgos. Geroemd om de monumentale rijkdom werd de stad door de New York Times in 2013 al als must-see benoemd en tevens uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. Desondanks heeft het massatoerisme haar weg nog niet gevonden naar de historische straten van deze provinciestad. Rustig sightseeën en eten dus. Je vindt hier een groot aantal gotische pronkstukken, met als grote trots de weelderige kathedraal van Santa Maria.

Terug naar de Romeinse tijd in Segovia

Deze koninklijke stad is bekend om het imposante Romeinse aquaduct; een van de best bewaarde Romeinse overblijfselen in heel Spanje. De oude klinkerstraten ademen geschiedenis en nemen je mee terug naar een tijd van koningen, rijtuigen en romeinen. Voor een drankje ga je naar het hart van het historische centrum; Plaza Mayor. Hier bruist het van de horecagelegenheden en heb je perfect zicht op de laatste gotische kathedraal van Spanje. Wandel ook even langs Alcazar de Segovia; het kasteel dat Walt Disney inspireerde tot het iconische kasteel van Assepoester.

Het Romeinse aquaduct van Segovia is one of a kind.

De skipistes en bergmeren van Madrid

Op een klein half uur ten noorden van de levendige metropool Madrid ligt Parque regional de la Cuenca; een van de grootste granieten bergketens van Europa. Nadat je je in Madrid dus tegoed hebt kunnen doen aan cultuur, kun je hier de berglucht komen opsnuiven en een verfrissende duik nemen in de turquoise bergmeren van La Charca Verde. In Puerta de Navacerrada kun je in de wintermaanden overigens je latten onder binden en je vermaken op de pistes van dit kleine ski-station.

Toledo; de stad van 3 culturen

Toledo was gedurende lange tijd een van de machtigste steden van Spanje, de koninklijke stad werd tot 1561 zelfs als de hoofdstad van Spanje beschouwd. De praktisch onneembare vesting van Toledo herbergt dan ook een historie die vele eeuwen en religies beslaat. Je vindt hier dan ook een unieke combinatie van vele goed bewaarde kerken, synagogen en moskeeën.

Wandel door de middeleeuwen in Córdoba

Het gehele centrum van Córdoba is in feite een openluchtmuseum. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan en in de historische straten waan je je daadwerkelijk heel even in de oudheid. Elke straat is gevuld met bezienswaardigheden uit de Romeinse en Moorse tijd. Laat je rondleiden door de wereldberoemde Mezquita moskee-kathedraal, wandel door de kleurrijke Joodse wijk Judería en zie hoe de Puente Romano brug ’s avonds oplicht over het water.

In Córdoba waan je je heel even in de oudheid.

Sevilla

Dit is by far mijn favoriete stad van Europa. En mocht je ooit al in Sevilla geweest dan snap je waarschijnlijk wel waarom. Sevilla is levendig en groen en adembenemend mooi. De oude straten zijn gevuld met tapasbarretjes, gezelligheid en het geluid van klinkende glazen. De pleinen en historische gebouwen zijn overdadig en er wordt overal gedanst en gezongen. Klinkt bijna onwerkelijk hé? I know. Maar Sevilla is een samenvatting van het beste dat Spanje te bieden heeft.

Plaza de España, mijn favoriete plek op aarde.

Het groene hart van Andalusië: Sierra de Grazalema

Ruige bergruggen, diepe ravijnen, explosieve rivieren, weelderige alpenweides én het grootste grottenstelsel van Andalusië; je vindt het in Parque Natural Sierra de Grazalema. Buitensporters kunnen hier hun hart ophalen; de grillige ravijnen en bergkammen lenen zich namelijk extreem goed voor eindeloze wandelingen, speleologie, canyoning en abseilen. Een half uur ten oosten van deze awesomeness vind je overigens nóg een lijsttrekker die het bezoeken waard is; Setenil de las Bodegas. Dit dorp is volledig in de rotsen gebouwd en lijkt regelrecht uit een sprookje te komen. Een absolute must-see op je weg naar het zuiden.

Surf’s up op Playa de Bolonia

We eindigen deze lijst van hoogtepunten aan de zuidelijkste kustlijn van Europa. De Costa de la Luz dankt haar naam aan het heldere licht en imponeert met ongerepte zandstranden, helderblauwe wateren en ruige golven. Basically de natte droom van iedere surfer en kiter. Playa de Bolonia werd al herhaaldelijk gekroond tot mooiste strand van Cádiz en bemachtigde de tweede plaats in TripAdvisor’s Travellers’ Choice Playas. Hou je van alles dat met water te maken heeft dan ga je je hier helemaal thuis voelen. Met name de plaatsen Tarifa en Conil de la Frontera zijn verkapte camper- en surfercommunities.

De Costa de la Luz doet zijn naam eer aan.