Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug in Overijssel nodigt vooral uit tot wandelen en fietsen. Campings en camperplaatsen zijn er in overvloed. De afstanden zijn niet groot en het vermaak is veelzijdig. We doen verschillende musea aan, waarbij het thema Tweede Wereldoorlog regelmatig terugkomt. Gelukkig wordt ook de inwendige mens niet vergeten.

Rz Salland Blog

Holten

We starten onze ontdekkingstocht in Holten en kunnen meteen kiezen uit twee prachtige camperplaatsen. Eenmaal geïnstalleerd pakken we snel de fietsen. We bezoeken Natuurmuseum Holterberg Diorama. Dit museum met opgezette dieren in levensechte diorama’s is in 1938 opgericht door Piet Bos en echt een begrip op de Holterberg. We fietsen verder en af en toe moeten we echt klimmen.

Aan het einde van de Toeristenweg komen we bij het  bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Altijd leuk om even binnen te kijken. Daarna maken we een keuze uit een van de vele wandelingen en genieten van bos, heide, jeneverbessen en niet te vergeten prachtige uitzichten.

> Natuurmuseum Holterberg
> Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Op de camperplaats lezen we over een rondleiding op de Canadese begraafplaats in Holten. Op 8 april 1945 werd Holten bevrijd door de Canadezen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Canadese legerleiding opdracht om een geschikte plek te vinden waar de in Noord- en Oost-Nederland gesneuvelde Canadese soldaten hun laatste rustplaats konden krijgen.

Als we de begraafplaats oplopen snappen we die legerleiding wel. Wat een prachtige, rustgevende plek. Het publiek hierover informeren is dan ook de opdracht die de vrijwilligers van het naastgelegen informatiecentrum zichzelf gegeven hebben. We bekijken er een film, horen verhalen van veteranen en Holtenaren die vertellen over de bevrijding. Tot slot bekijken we het diorama met hologrammen. Bijzonder. Opdat wij niet vergeten!

> Canadese begraafplaats Holten

Raalte

De volgende morgen rijden we naar het American Motorcycle Museum in Raalte. Het museumgebouw is bijzonder, net als de naastgelegen gebouwen. Op 25-jarige leeftijd kocht de eigenaar zijn eerste motor en al snel begon hij met zijn verzameling van nu ongeveer 140 Amerikaanse motoren. Dat dit museum meer is dan alleen brommers kieken, bewijzen de vele verhalen en historische weetjes. Na dit enerverende bezoek settelen we ons op het platteland.

> American Motorcycle Museum

Haarle

De volgende dag is het weer tijd voor een wandeling op de Sallandse Heuvelrug.
We fietsen naar Haarle, waar we na een kop koffie in Herberg de Pas beginnen aan onze wandeling van zes kilometer. Via een laan met statige bomen gaan we richting de heide. Al snel zien we de vijfendertig meter hoge Sprengenberg met het gelijknamig landhuis. In 1903 is het als vakantiehuis gebouwd door de familie Van Wulfften Palthe. Kenmerkend is de Palthetoren, vroeger gebruikt als sterrenobservatorium.

> Sprengenberg
> Natuurgebied De Sprengenberg

Nijverdal

Het wordt tijd om weer verder te reizen. We stallen de camper op een camperplaats in Haarle. Weer zo’n rustige plek, dit keer midden in de natuur.

Met de fiets gaan we naar Nijverdal, waar het Memory Vrijheidsmuseum ons doel is. Het is een beleefmuseum waar je door middel van diorama’s de periode 1935–1945 vanaf de opkomst van het nationaalsocialisme tot en met de bevrijding in dertien thema’s meemaakt. En dat is zeer goed gelukt.

> Memory Vrijheidsmuseum

Hellendoorn

Op de site van het Bakkerij- en IJsmuseum in lezen we over een bakdemonstratie. Dat is altijd leuk en lekker. Bij binnenkomst worden we meteen door nostalgie overvallen vanwege een rek met koekjes gevulde blikken uit onze kindertijd. Met een audiotour lopen we langs de vele bakmachines en bakattributen. Maar het bleef niet bij bakken alleen: bakker Gerrit Valk ging zich ook toeleggen op het maken van ijs en dat werd een succes. In 1964 werd de merknaam De Valk-ijs vervangen door Caraco-ijs. Inmiddels is dit merk weer verdwenen, maar in gedachten likken wij nog aan onze caracona, de prikkebeen en het mexicaantje.

> Bakkerij- en IJsmuseum

Tekst en foto's: Agnes Jeurnink

Eerste publicatie: 7 juli 2020

Meer informatie

www.sallandseheuvelrug.nl

Overnachten

Camperplaats Lookerland, Holten 49263
Camperplaats Holten, Holten 24296
Camperplaats familie Berenpas, Heeten 6536
Camperplaats Bosweide, Haarle 88933