Drielandentrip

Tekst: Anja Eerdmans / Foto's: Anja Eerdmans en Dominik Ketz

Je hoeft niet veel kilometers te maken om je ver van huis te wanen... Zoveel werd wel duidelijk na ons drielandentripje, waarbij we een stukje Eifel en Hoge Venen aandeden. Een eldorado als je van wandelen en fietsen houdt, maar onderweg zijn ook genoeg leuke stadjes te bezoeken en is wat cultuur op te snuiven.

Opening Hogevenen DK Web

 

Albertkanaal en Pietersberg​

Onze eerste bestemming is de camperplaats aan het Albertkanaal bij Kanne. We fietsen naar de sluizen bij Klein Ternaaien, waar schepen vanaf het Albertkanaal naar de Maas in de richting Maastricht maar liefst veertien meter omlaag geschut worden. Aan de overkant rijzen hoge rotswanden op. Bij de aanleg van het kanaal moesten het Plateau van Caestert en de Cannerberg doorsneden worden. We draaien linksom en vervolgen onze fietsroute langs de Maas en omhoog de Pietersberg op, naar het uitzichtpunt van de Enci. In de diepte ligt een meertje met een diep azuren kleur, ontstaan door weerkaatsing van de blauwe lucht en de diepte van de plas. In 2019 is een definitief einde gekomen aan werkzaamheden van de cementwinning en is het gehele gebied teruggegeven aan de natuur. Via een veertig meter lange trap dalen we in de groeve af. Daarna voert het wandelpad door een oud stukje gangenstelsel en via de kalkgraslanden en de waterplas naar de andere kant van de groeve.

> ENCI-groeve

 

Rurberg en Vogelsang

Omdat het weerbericht hoge temperaturen opgeeft, verkassen we naar de camperplaats in Rurberg. Het is goed toeven aan de Rursee, met een heerlijk badstrand. Op loopafstand ligt een informatiecentrum met veel informatie over het Nationaal Park Eifel. Er is onder andere een permanente tentoonstelling Levensaders van de natuur en er draaien films over het park. Er liggen mooie fietspaden langs de Rursee en de Urftsee. Ook Museum Kamp Vogelsang is per fiets te bereiken, al zijn we niet zo blij met de enorme stijging vanaf het stuwmeer naar het museum. Hier is de permanente tentoonstelling Bestemming Herrenmensch; NS-Ordensburgen tussen fascinatie en misdaad. In het complex Vogelsang zijn tot 1939 onder andere circa vijfhonderd SS’ers opgeleid. In 1945 werd Vogelsang bezet door het Amerikaanse leger. Uiteindelijk was het lange tijd een NATO-troepenoefenplaats onder Belgische supervisie. In 2005 vond teruggave plaats aan Duitsland en werd het geheel onderdeel van het Nationaal Park Eifel.

> Rursee
> Museum Kamp Vogelsang

 

Monschau

Monschau is een enorme toeristische trekpleister met zijn mooie vakwerkhuizen, leuke winkeltjes, knusse terrasjes en goede restaurants. De oude stadskern wordt wel de parel van de Eifel noemt. Het stadsbeeld is in driehonderd jaar haast niet veranderd. Er zijn genoeg bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de burcht van Monschau, die is ontstaan in de dertiende eeuw. In de loop der jaren verviel de burcht tot een ruïne, maar na herstel is hij nu levendig en uitnodigend. Op de terugweg naar de camperplaats in Rohren rijden we over een prachtig fietspad langs de Rur. Op het terras van café-bistro Grünental horen we het water kabbelen. Een fijne plek om de dag culinair af te sluiten, voor we de steile weg naar Rohren bedwingen.

> Monschau

 

Malmedy

Bij het fonduerestaurant La Faitafondue in Waimes is een prima camperplek, vlak bij het Amerikaanse Memorial & Baugnez Museum 44. Om de herdenking van het Ardennenoffensief in ere te houden, brengt het museum de laatste, grote operaties in beeld.Op vier kilometer afstand ligt Malmedy. Het stadje is gevormd rondom de kathedraal met schatkamer en de kloostergebouwen met het nieuwe cultureel en toeristisch centrum Malmundarium. Daar valt veel interessants te weten te komen over de rijke geschiedenis en er zijn regelmatig kunsttentoonstellingen. De HH. Petrus, Paulus en Quirinus-kathedraal is de voornaamste kerk van Malmedy. Het is de hoofdkerk van het voormalige bisdom Eupen-Malmedy, dat tussen oktober 1920 en april 1925 heeft bestaan. Als bisschopszetel werd de kerk een kathedraal, een eerbiedwaardige titel die nu nog gebruikt wordt. In en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa, die we bij deze campertrip globaal omcirkelen, is ook een bezoek aan het prachtige natuurgebied de Hoge Venen een aanrader.

> Malmedy

 

Eupen

Eupen is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap van België. Het gemoedelijke stadje kent mooie winkels, veel terrassen, maar ook vele barokke gebouwen. Op een regenachtige middag slenteren we langs de protestantse Friedenskirche, de Sint-Lambertuskapel en de Sint-Niklaaskerk. Deze laatste is ook van binnen te bewonderen. Van belang is het hoofdaltaar in barokstijl. Het omvat onder meer een tabernakel met daarboven de beelden van Sint-Niklaas en Sint-Lambertus. Daarboven wordt de Drievuldigheid afgebeeld. We treffen het dat het deze woensdag onbeperkt tapas eten is in het frisse tapasrestaurant Piya, een mooie afsluiter van deze druilerige dag. Wel moeten we nog in de stromende regen fietsen naar onze camping Wesertal, net buiten Eupen. Deze camping ligt op een steenworp afstand van het Hertogenwald. Indrukwekkend is het riviertje de Soor, waar we tijdens een fietstocht uitkwamen. De beek baant zich een weg tussen enorme keien door, om dan ineens zijn weg te vervolgen in een weids stroomdal. Een sprookjesachtige schoonheid!

> Eupen

 

Voerstreek en Hoogcruts​

We sluiten ons tripje af op Camping de Kloostermuur in Hoogcruts, tussen Noorbeek en Slenaken. Een omgeving met prachtige natuur, vol bossen, heuvels, riviertjes, fruitboomgaarden en holle wegen. Met name de plaatsjes ‘s-Gravenvoeren, Sint-Pieters-Voeren en Sint-Martens-Voeren zijn bekend. In het noorden loopt het gebied naadloos over in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Dit is een walhalla als je van wandelen houdt. Fietsen is ook heerlijk, al zijn we wel héél blij met onze e-bikes. Achter de kloostermuur ligt het voormalig klooster Hoogcruts, een rijksmonument dat in juli 2011 door Stichting het Limburgs Landschap met steun van de gemeente Eijsden-Margraten werd aangekocht en momenteel wordt gerenoveerd. Als de werkzaamheden zijn afgerond, gaat de Stichting HX proberen gebruikers en huurders te vinden die een bijdrage kunnen leveren aan het thema Hoogcruts, het klooster van de 21ste eeuw. De bedoeling is dat activiteiten worden georganiseerd die passen binnen de thema’s kunst, cultuur, natuur en techniek.

> Voerstreek

 

Overnachten

Camperplaats Albertkanaal, Kanne 93307
Camperplaats Rurberg, Rurberg 48031
Camperplaats Rohren, Monschau 78483
Camperplaats La Faitafondue, Weismes 19576
Campingplatz Wesertal, Wesertal 20161
Camping De Kloostermuur, Noorbeek 81044


De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.