De mooiste dorpen van Midden-Limburg

Wie met de camper door de smalle taille van Midden-Limburg zwerft, stuit aan weerszijden van de Maas op lieflijke dorpen en historische stadjes. Houd daarom regelmatig halt en ontdek de rijke cultuur van dit verrassende stukje Nederland.

Thorn

Thorn mag dan klein van stuk zijn, toch trekt het Limburgse grensplaatsje een groot aantal bezoekers uit alle windstreken. Wat er dan te zien is? Wit. Heel veel wit. En wel zo oogverblindend mooi, dat het ‘witte stadje’ wereldwijde aantrekkingskracht heeft.

In Thorn zijn ook veel gezellige terrassen te vinden © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Want waar je ook loopt: de met maaskeien geplaveide straatjes in het historische centrum leiden je zonder uitzondering langs witgeschilderde huizen en monumentale panden. Letterlijk hoogtepunt van het voormalige vorstendommetje is de Abdijkerk, een gotisch juweel met eeuwenoude charme.

Het barokke interieur van de Abdijkerk met het imposante hoofdaltaar © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Stevensweert

Ingesloten tussen de Maas en de Oude Maas ligt Stevensweert op een strategisch, goed verdedigbare plaats. Iets wat de Spanjaarden in 1633 tijdens de Tachtigjarige Oorlog ook opmerkten en het oorspronkelijke dorp daarom veranderden in een vesting.

Van bovenaf is het kenmerkende stratenpatroon van een vestingstad goed te zien © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Sindsdien heeft het grensdorp het kenmerkende stratenpatroon met bijbehorende charme behouden. De oude kern van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht, waardoor de historische sfeer vandaag de dag nog levendig aanwezig is. 

Het Marktplein van Stevensweert © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Ook in het buitengebied is veel te zien. Bezoek bijvoorbeeld de Hompesche molen uit 1722 – met 37 meter de hoogste molen van Limburg – en geniet vanaf de uitkijktoren bij kasteeldomein Walburg van een prachtig uitzicht pal langs de Maas.

Susteren

Vanaf het eiland in de Maas rijd je zo naar het iets zuidelijker gelegen Susteren, midden in het smalste stukje Nederland. Dé bezienswaardigheid van dit sfeervolle stadje is de oeroude Sint-Amelbergabasiliek. Niet alleen de omvang van deze religieuze parel is indrukwekkend; ook de schatkamer vol religieuze kunst en relikwieën betovert. De voormalige kloosterkerk van de abdij van Susteren is tegenwoordig een belangrijke bedevaartskerk en is elke zeven jaar het fraaie decor van een heiligsdomvaart.

De imposante Sint-Amelbergabasiliek © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Ook in de uitnodigende groene omgeving vind je veel historische monumenten. Spring dus zeker op de fiets en maak gerust een uitstapje over de grens.

De Abdij Lilbosch in het nabijgelegen Echt © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Leudal

Een dorp is het eigenlijk niet, maar voor de fusiegemeente Leudal maken we in dit stuk graag een uitzondering. Binnen haar grenzen vind je niet alleen een schat aan molens – het is de molenrijkste gemeente van Limburg - maar ook een prachtig natuurgebied met dezelfde naam.

De Leumolen of Sint-Ursulamolen is een fraaie watermolen op de Leubeek © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Het Leudal voldoet in alle opzichten aan de criteria van een schilderachtig landschap en is bijzonder in trek bij wandelaars. Logisch ook, want waar in Nederland wandel je in een bosrijke omgeving langs metershoge zandduinen en diep uitgeslepen, ravijnachtige beekdalen? Behalve op eigen houtje ronddwalen door het natuurreservaat is het ook mogelijk om onder leiding van een gids een themawandeling te maken.

Het Leudal nodigt uit tot lange wandelingen door het bos © Limburg Marketing/Petra Lenssen Photography 

Tip: kijk voor meer toeristische informatie over Midden-Limburg op www.hartvanlimburg.nl

Routekaart

In Rondje zwerven in het magazine Kampeerauto 4-2022 lees je meer over Midden-Limburg. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.