De leukste herfstbestemmingen voor camperaars binnen Nederland

De herfst is een heerlijk seizoen in Nederland. Voor camperaars die optimaal willen genieten van het najaar zijn er tal van bestemmingen om te verkennen. Het hoeft niet altijd de Veluwe te zijn. Dit zijn zes prachtige regio's waar je met je camper kunt genieten van herfstkleuren en -activiteiten.

Het Drents-Friese Wold (Friesland/Drenthe)

Het Drents-Friese Wold is een nationaal park, gelegen op de grens van Friesland en Drenthe. Het biedt uitgestrekte bossen, heidevelden en prachtige wandelpaden. Tijdens de herfstmaanden kun je hier genieten van een overvloed aan paddenstoelen, van dodemansvingers en vliegenzwammen tot kale inktzwammen. Sluit je herfstwandeling gerust af met een Friese oranjekoek en een lokaal gebrouwen bokbiertje.

Camperplaats Appelscha is een geschikte uitvalsbasis.

De Brabantse Kempen (Noord-Brabant)

De Brabantse Kempen staan bekend om hun bossen en heidelandschappen. De regio herbergt diverse natuurreservaten, zoals De Malpie en De Plateaux-Hageven. Deze beschermde gebieden zijn thuisbasis voor zeldzame planten en dieren. Er zijn zandpaden, verharde paden en houten vlonderpaden: de verscheidenheid aan paden maakt de Kempen afwisselend en fotogeniek.

Deze streek verkennen kan vanuit De Negende Zaeligheyt in Bergeijk.

De Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om zijn heuvelachtige boslandschappen. Verken bijvoorbeeld eens de paden rondom Doorn en geniet van de vele soorten paddenstoelen die hier gedijen. Na je wandeling kun je terecht bij een van de sfeervolle uitspanningen voor een warme chocolademelk en een stuk appeltaart.

Een geschikte camperplaats is bijvoorbeeld Bij Frans aan de rand van Barneveld.

De Zeeuwse bossen en duinen (Zeeland)

Hoewel Zeeland vooral bekend staat om zijn kustlijn, heeft de provincie ook prachtige bossen en duinen die in de herfst hun charme tonen. Zo kun je het bos bij Westenschouwen op Schouwen-Duiveland verkennen, dat zich in een duinlandschap bevindt. En natuurlijk kun je meteen ook lekker uitwaaien op het strand.

Dit gebied verken je bijvoorbeeld vanuit Camperplaats De Zandweg in Zierikzee.

De Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

De Sallandse Heuvelrug in Overijssel biedt je fraaie uitzichten en wandelpaden die de herfst tot leven laten komen. Het is bovendien een van de weinige plekken in Nederland waar je uitgesproken hoogteverschillen kunt vinden. Zin in een versnapering? Probeer eens een Sallandse krentenwegge.

Een camperplaats aan de voet van de Holterberg is Sploder Stea.

De Achterhoek (Gelderland)

De Achterhoek in Gelderland biedt rustige bossen en historische dorpjes die tijdens de herfstmaanden bijzonder sfeervol zijn. Ga bijvoorbeeld op zoek naar paddenstoelen in de bossen rondom Ruurlo of bezoek de bijzondere plaatsen Doesburg en Lochem. Deze streek is overigens ook bijzonder geschikt voor fietstochtjes.

Bij Mini-camping Brinkman in Ruurlo vind je enkele plekken speciaal voor campers.