Mag ik mijn camper schorsen als ik de hele zomer in het buitenland ben?

Wanneer je de zomermaanden met de camper op reis bent in het buitenland, maak je geen gebruik van het Nederlandse wegennet. Kun je de camper voor deze periode schorsen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Rijden met een geschorste camper in het buitenland

Of je nu de hele zomer met je camper kriskras door Europa rijdt, of drie maanden lang in de Belgische Ardennen verblijft: zodra je de camper schorst, vervalt voor die duur de geldigheid van het kenteken. Vanaf dat moment mag je met je camper niet meer op de openbare weg rijden.

Geschorste camper geparkeerd laten staan

Hoop je door op de camperplaats of camping te blijven de regelgeving te omzeilen? Helaas, je mag ook niet in het buitenland met je geschorste camper geparkeerd staan op of langs de openbare weg of openbaar terrein. Dat geldt ook voor veel parkeerplaatsen en campings.

Uitzondering: met een geschorste camper naar de apk-keuring

De enige uitzondering om met een geschorste camper de openbare weg op te gaan, is als de camper voor een apk-keuring naar de garage moet. De bestuurder van de camper moet dan wel de kortste route nemen en doet er verder verstandig aan om de afspraakbevestiging voor de keuring bij de hand te hebben. Het is overigens mogelijk om je camper in België of Spanje te laten keuren voor de apk.

Risico rijden met een geschorste camper

Rijd je toch met een geschorste camper rond in het buitenland en ben je niet op weg naar een apk-keuring? Bedenk dan dat je kunt fluiten naar een schadevergoeding als je schade aan de camper oploopt.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.