Camper geschorst en toch een boete gekregen; wat moet ik doen?

Een camperaar krijgt een forse boete, omdat zijn camper op de weg gesignaleerd is, terwijl deze geschorst was. Wat kun je hieraan doen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camper geschorst: niet op de openbare weg

De regel is simpel: wanneer een camper geschorst is, mag deze niet op de openbare weg verschijnen, ook niet als deze geparkeerd staat. Wie er wel mee op pad gaat, riskeert een naheffing van de motorrijtuigenbelasting vermeerderd met een boete. Ben je het daarmee niet eens? Dan kun je in beroep gaan. Maar dat heeft alleen zin als er een goede reden was om de openbare weg op te gaan.

Geschorste camper onderweg naar apk-keuring

Dit is bijvoorbeeld het geval als de camper voor een apk-keuring onderweg was naar een garage. De chauffeur moet dan wel de kortste route nemen, op de dag dat de keuring plaatsvindt. Het is in zo’n situatie verstandig om de afspraakbevestiging voor de keuring bij de hand te hebben. Met een keuringsrapport is achteraf aan te tonen dat de wagen die dag vanwege de keuring op de openbare weg was.

APK-rapport dateren op dag van de keuring

In de praktijk wordt een rapport echter vaak pas verstrekt als de wagen is goedgekeurd. Als dat rapport een paar dagen laten is gedateerd, bijvoorbeeld omdat er een reparatie nodig was, heeft de houder iets uit te leggen en dat kan lastig zijn.

Het is daarom belangrijk om de garage ook in geval van afkeuring om een rapport te vragen, dat is gedateerd op de dag dat de aanvankelijke keuring heeft plaatsgevonden. Buiten deze uitzondering zal er niet snel sprake zijn van een goede reden en wordt het bezwaar waarschijnlijk ongegrond verklaard. Aan de boete valt dan niet te ontkomen.

Geschorste camper controleren

Via de website van de RDW is eenvoudig te controleren of de camper geschorst is. Na het opheffen van de schorsing, zijn alle voertuigverplichtingen weer van kracht, zoals een WA-verzekering, het betalen van de motorrijtuigenbelasting en de apk-plicht.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.