Camper schorsen

Wanneer de camper gedurende lange tijd niet op de openbare weg komt, kan schorsen interessant zijn. Schorsen betekent dat het kenteken tijdelijk niet geldig is en dat de camper niet op de openbare weg mag komen. Als de camper enkele maanden geschorst wordt kan dat financieel voordeel opleveren.

 

Onderstaande zaken zijn gedurende de schorsing niet meer verplicht:

Regel met de verzekeringsmaatschappij het beëindigen of opschorten van de verzekering. Het voertuig moet dan eerst geschorst zijn. Omdat u niet rijdt is een WA verzekering ook niet nodig, echter andere schaderisico's voor de camper blijven nog wel aanwezig. Het is daarom raadzaam het voertuig wel te verzekeren tegen risico’s zoals diefstal, brand en beschadiging.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is daarom het tijdelijk schorsen van de verzekering niet mogelijk. De verzekeringsagent kan hierover uitsluitsel geven.

Omdat tijdens de schorsing geen wegenbelasting verplicht is bespaart u uitgaven. Vooruitbetaalde wegenbelasting ontvangt u terug en vanaf het opheffen van de schorsing gaat u weer betalen. Duurt de schorsing korten dan 1 maand, dan betaalt u toch voor de hele maand.

Hoe kan ik de camper schorsen?

Kosten camper schorsen

Voor het schorsen van een camper worden kosten berekend:

 • Voor een camper die op kenteken als personenauto is geregistreerd en niet ouder is dan 15 jaar betaal je het normaaltarief (in 2024 € 88,05).
 • Voor een camper ouder dan 15 jaar geldt het laagtarief (in 2024 € 29,10). Als de camper als bedrijfsauto op kenteken staat en een toegestane maximum massa heeft boven 3.500 kg is ook het laagtarief van toepassing.
 • Het beëindigen van een schorsing is gratis.

Sinds 2019 is er geen verhoogd tarief meer van toepassing als een camper, met normaaltarief, binnen een jaar na het ingaan van de vorige schorsing opnieuw geschorst wordt. Ook kan er sinds 2019 voor gekozen worden een voertuig (maximaal) één, twee of drie jaar te schorsen. Voor het tweede en derde jaar geldt dan het laagtarief (in 2024 € 29,10).

Wat is de lengte van een schorsingsperiode?

 • Er kan gekozen worden voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Na afloop van deze periode wordt de schorsing automatisch beëindigd. Voor afloop stuurt de RDW hierover een herinnering.
 • Een schorsing kan ook eerder op elk gewenst moment gestopt worden. Als een camper tot 15 jaar oud minder dan één maand geschorst wordt is er geen voordeel voor de motorrijtuigenbelasting. 

Mag ik schorsen bij lang verblijf in het buitenland?

 • Een geschorste camper mag niet op de openbare weg of publieke (parkeer)plaatsen staan. Dat geldt ook voor het buitenland. Schorsen tijdens overwinteren is dus in de meeste gevallen niet toegestaan.
 • Tijdens de schorsing is het kenteken opgeschort en de verzekering dekt dan niet de eventuele verkeersschades. Het risico van rijden in een geschorste camper tijdens een lange buitenlandse reis is dus enorm.

Hoe beëindig ik een schorsing?

 • Via de website van de RDW met je DigiD.
 • Bij een kentekenloket.
 • Bij het online beëindigen van een schorsing ontvang je direct een bevestiging van de aanvraag. De schorsing is direct beëindigd als je een tweede e-mail van de RDW ontvangt waarin de einddatum van de schorsing staat.
 • Bij beëindigen van een schorsing bij een kentekenloket wordt de schorsing direct beëindigd. Je ontvangt van de medewerker een bewijs op papier met de einddatum van de schorsing.

Valt de APK vervaldatum in de schorsingsperiode?

 • In dit geval krijg je van de RDW geen herinnering dat de APK uitgevoerd moet worden, het kentekenbewijs is tijdelijk niet actief.
 • Zorg ervoor dat de camper wel over een geldige APK beschikt als de schorsing afloopt of wordt beëindigd. Hiertoe mag met de geschorste camper op de dag van de APK de kortste route naar het APK bedrijf gereden worden. Zorg ervoor dat je een afkeurings- of goedkeuringsrapport van die zelfde datum in bezit krijgt. Dit is het enige geldige bewijs waarmee je bezwaar kunt maken tegen een boete die kan volgen vanuit registratie door de belastingdienst. Dus ook als de apk-werkzaamheden een dag uitlopen, zorg dan minstens voor een officieel (af)keuringsbewijs. Kijk voor de voorwaarden op de websites van de RDW en Belastingdienst. Stem dit geval ook af met de verzekeraar van de camper.

Meer weten? Kijk dan op de site van de RDW of de Belastingdienst.

Schorsen bij ombouw tot camper

 • Mogelijk schors je toekomstige buscamper met bedrijfswagenkenteken (code N) tijdens het ombouwen tot een camper. Na de goedkeuring als camper bij de RDW, krijg je dan meestal een nieuw kenteken als personenwagen (code M1) . Let op: je camper is dan nog steeds geschorst en je moet die schorsing nog wel zelf opheffen, ook voor het neiuwe kenteken!