Vanlife met kinderen: camperkeuze, inrichting en must haves

Bernadet Heimans

Michael, Fleur, Julie en Given leven geen standaard gezinsleven. De avonturiers uit Benthuizen reizen inmiddels al jaren in hun zelfgebouwde expeditietruck Manfred en zagen de wereld van voor tot achteren met elkaar. Wie dus beter te bevragen over vanlife met kinderen dan de Manfred-familie. Ik vroeg hen daarom het hemd van het lijf over praktische zaken als camperkeuzes, inbouwvereisten en absolute must haves voor vanlifers met kinderen.

Michael en Fleur bouwden hun eigen expeditietruck en gaven hem de passende naam Manfred, naar de norse mammoet uit Ice Age.

Welk type camper is het meest geschikt voor reizende gezinnen?

“Wat ons betreft is er niet één bepaald type camper geschikt voor het reizen met kinderen. We zijn reizende gezinnen tegengekomen in werkelijk alle denkbare soorten en maten campers. Van geriatrische Volkswagenbusjes tot volledig uitgeruste state of the art camperwagens en alles er tussenin. Wat het allerbelangrijkste is, ongeacht het type camper, is dat kinderen hun eigen plekje hebben. Onze kinderen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om even alleen met hun lego of knuffels te spelen op hun bed. ‘Even lekker rust’, zegt onze zoon dan letterlijk. Ze noemen hun stapelbedden dan ook ‘mijn kamer’ en bewaren er ook hun eigen speelgoed. Er staan wel 30 knuffels op bed en alles is beplakt met stickers. Het is echt hun eigen plek, en we merken dat ze dat echt heel fijn vinden.”

Oké, dus niet zozeer een specifiek type camper maar wel een specifieke inrichting. Welke praktische overwegingen hebben jullie gemaakt in de bouw van Manfred?

“Het hele ontwerp van Manfred draaide om de kinderen. We hebben ons in alles laten leiden door de vraag wat de kinderen nu en in de toekomst nodig zouden hebben. Vooropgesteld: het moest voor de kinderen fijn en leefbaar zijn. Dat was ons startpunt en daar hebben we elke beslissing tegen afgewogen. Wat belangrijk is voor jou en je kinderen zal misschien voor iedereen verschillen, maar het is belangrijk om daar vooraf goed over na te denken. Dit maakt of breekt de ervaring denk ik.

De eerste vereiste die wij bijvoorbeeld hadden waren vaste bedden die niet elke keer omgebouwd hoeven te worden. We vinden het belangrijk dat de kinderen zich te alle tijden kunnen terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Wat we verder belangrijk vonden was zoveel mogelijk vloerruimte, zodat de kids op regenachtige dagen ook de mogelijkheid hadden om op de grond te kunnen spelen. Ook wilden we een grote ronde tafel waar we alle vier ons ding zouden kunnen doen: knutselen, lezen, laptop op tafel en later eventueel schoolwerk. Dat bleek een goede keuze. Want zelfs met drie dagen stromende regen kunnen we ons nu met z’n allen binnen redden zonder helemaal gek te worden.

We hebben tot in detail nagedacht over de inrichting van Manfred. Zo hebben we onze gaspitten bijvoorbeeld speciaal in de hoek laten plaatsen, zodat de kids niet de kans zouden lopen de pannen van het fornuis te stoten wanneer ze van binnen naar buiten lopen. Het zijn allemaal van die dingen waar je over na moet denken met kleine kinderen.”

Overal is over nagedacht. De wasbak doet ook dienst als badje en de bedden zijn beveiligd met gezellige schuifhekjes.

En what about hygiëne? Ik stel me zo voor dat dat best een uitdaging is in een camper met kleine kinderen. Hoe hebben jullie dat ingericht?

‘Hahaha, you have no idea. Onze jongste was 1 jaar oud ten tijde van onze eerste trip en kon nog niet lopen. Aan het einde van de dag zat hij van top tot teen onder de bagger. We hebben tijdens de bouw van Manfred dan ook gekozen voor een grote wasbak waarin we de kids kunnen wassen. Daar hebben ze dan ook zo ongeveer iedere dag in gezeten tot ze een jaar of vier waren. Daarnaast wilden we niet alleen de kids kunnen wassen, maar ook alle kleren en spullen. Want iedere ouder weet dat alles echt in recordtempo tempo vies wordt. En zeker het proces van zindelijkheid kan dan een uitdaging zijn in een camper. Daarom hebben we Manfred uitgerust met een wasmachine; een keuze waar we dagelijks nog blij mee zijn en écht een redding voor ons wat dat betreft. Oh en dikke tip: wij zijn groot fan van de droge én vochtige washandjes van de Kruidvat. Elke kans die we krijgen, laden we Manfred er helemaal mee vol.”

Voldoende vloerruimte is een groot goed met twee jonge kinderen. Dat maakt regenachtige dagen een stuk dragelijker.

Kruidvat to the rescue. Wat zijn andere absolute must haves voor langdurige camperaars met kinderen?

“Dit is ook vast voor iedereen weer anders, maar dit zijn de dingen waar wij van zijn gaan houden de afgelopen jaren:

  • Regenlaarzen en crocs. Want die gaan zo lekker gemakkelijk aan en uit. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe fijn dat is met kleine kinderen die hun eigen schoenen nog niet aan krijgen en 50 keer per dag in en uit lopen. Wij gebruiken al jaren die van Bergstein, de kinderen zweten er minder in omdat ze van natuurrubber gemaakt zijn en bovendien veel flexibeler dan de standaard regenlaars. Crocs gebruiken de kids bovendien voor het douchen en rondlopen in het zwembad.
  • Deze maken het zwemmen in natuurwater oneindig veel aangenamer voor de kids. Want keien, stenen en schelpen doen pijn en waterplanten en bagger zijn vies.
  • UV-werende zwemkleding en hoedjes.
  • Shoftshell overall van bijvoorbeeld het merk IELM. Het scheelt je ontzettend veel wassen wanneer de kids zoiets aandoen bij het buitenspelen. We noemen ze ook wel hun modderpakken.
  • Draagbare tekentas/tekentafel. De tekentas van Ikea is al jaren onze lifesaver tijdens het rijden. Ook voor buiten is hij super fijn omdat de blaadjes niet weg kunnen waaien. Een magnetisch tekenbord is een aanrader voor als ze nog wat kleiner zijn.
  • Speelgoed. Onze kinderen spelen eigenlijk niet heel veel met speelgoed op reis, maar zijn vooral buiten en spelen dan met van alles wat ze daar vinden: takken, stenen, dennenappels, schelpen etc. We staan steeds weer versteld van hun fantasie en van hoe weinig ze eigenlijk nodig hebben. Maar natuurlijk hebben we wel wat speelgoed bij. De favorieten voor binnen zijn Lego, Playmobil, knutselspullen en knuffels. Ook hebben we een tas met buitenspeelgoed met o.a. dingen als een voetbal, elastieken, stoepkrijt, bellenblaas, autootjes en plastic dieren.
  • Spelletjes. Fijn voor de regenachtige dagen, gezellig en vaak nog leerzaam ook. De favorieten van onze kids: Croco Loco, vier op een rij, Uno, Ligretto, ezelen en kwartet.”

Lees ook: Is vanlife geschikt voor kinderen?

Kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Ze kunnen zich uitstekend vermaken met takjes, dennenappels en de dieseltanks van een gigantische truck.