Eerste verzekeringstips bij noodweer

Extreem weer komt steeds vaker voor en ook dicht bij huis is dat geen uitzondering meer. Zo raasde begin juli storm Poly nog door Nederland. Daarbij bracht het recente noodweer in Italiƫ heel wat schade met zich mee: hagelstenen zo groot als tennisballen zorgden voor zwaar beschadigde auto's en campers. Voor anderen gaat het van kapotte ruiten tot total loss verklaarde voertuigen. Dan is een goede camperverzekering natuurlijk onmisbaar. Hier lees je enkele verzekeringstips.

Door het noodweer ontvangen verzekeraars honderden extra schadeclaims, wat bij de NKC niet anders is. Als gevolg van het noodweer in Noord-Italiƫ krijgt de NKC te maken met een toename van bijna 300 procent in contactmomenten en ook het aantal dossiers is door het noodweer flink toegenomen.

De juiste camperverzekering

Vaak wordt bij het kiezen van een camperverzekering naar de hoogte van de premie gekeken, maar in dit soort gevallen van schade willen de meesten simpelweg goed geholpen worden en goed verzekerd zijn. Camperaars komen er dan achter dat dit niet altijd het geval is. Het loont daarom om vooraf goed uit te zoeken waarvoor je nu precies verzekerd bent en te kiezen voor goede dekkingen in plaats van enkel de laagste premie.

Bij de NKC ben je vanaf een beperkt cascoverzekering automatisch goed verzekerd bij pech en schade. Dat omvat onder andere hagel- en stormschade. Maar het is dus uitermate belangrijk om dit bij elke verzekeraar goed te checken: verzekeraars kunnen allemaal verschillende regels hebben. Bij de ene verzekeraar ben je (goed) verzekerd voor schade en pech, bij de andere niet. Op de voordelenpagina van de NKC lees je waarvoor je bij de NKC zoal verzekerd bent.

Wat te doen bij schade?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op schade bij noodweer te voorkomen. Zoek altijd eerst een veilige locatie op en zorg ervoor dat je ramen en deuren gesloten houdt. Verder luidt het advies om bij regen je luifel in te draaien en al helemaal bij flinke hagel of een storm. Check regelmatig de camper op eventuele lekkages en plak ze af wanneer je ze opmerkt, zo voorkom je ergere schade binnenin. Zorg er ook voor dat je noodnummers bij de hand hebt.

En wat je dan kunt doen als je schade hebt opgelopen? Documenteer de schade door er foto's van te maken en meld de ontstane schade bij je verzekeraar. Wie verzekerd is bij de NKC, kan dat doen via het digitale schadeformulier, te vinden via Mijn Verzekeringen.

Als je niet verder kunt reizen door de opgelopen schade, zoek dan contact met de alarmcentrale. Die zoekt met jou naar een oplossing, bijvoorbeeld een noodreparatie of een vervangend voertuig. Kun je wel nog verder rijden, ga dan naar een rustige plek en doe vanaf daar de melding. Maak dan ook meteen een afspraak voor reparatie. Neem daarvoor het bericht of dossiernummer van je verzekeraar mee.

Voor meer informatie kun je ook terecht op onze camperverzekeringspagina.