Dit zijn de verkeersregels voor campers in Oostenrijk

Rijd je met de camper door Oostenrijk? Deze verkeersregels moet je als camperaar kennen als je de Oostenrijkse wegen op gaat.

Maximumsnelheden

In Oostenrijk gelden verschillende maximumsnelheden voor campers, afhankelijk van hun gewicht en de locatie:

Voor campers met een gewicht tot 3,5 ton gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 100 km/u
  • Op autowegen: 100 km/u
  • Op snelwegen: 130 km/u, behalve tussen 22:00 uur en 05:00 uur 's nachts, waar de maximumsnelheid voor campers onder 3,5 ton 110 km/u is op de snelwegen A10 (Tauern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) en A14 (Rheintal).

Voor campers met een gewicht tussen 3,5 ton en 7,5 ton gelden dezelfde maximumsnelheden, behalve op autowegen en snelwegen, waar de maximumsnelheid 80 km/u is.

Verplicht meenemen

Rijde je door Oostenrijk, dan moet je een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbandtrommel aan boord hebben. Brildragende camperaars moeten ook een reservebril meenemen. Raadpleeg de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor actuele documentvereisten.

Milieuzones

In Oostenrijk hoeven campers die minder wegen dan 3.500 kg en geregistreerd zijn als personenwagens geen milieuzones te volgen. Echter, bij hoge smogniveaus kunnen snelheidsbeperkende maatregelen worden ingesteld.

Voor campers ingeschreven in voertuigcategorie N1, N2 of N3 is een milieuvignet verplicht. Milieuzones zijn van kracht in Wenen, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Tirol en Burgenland. Meer informatie over het milieuvignet is hier beschikbaar

Tol in Oostenrijk

Als je met je camper naar Oostenrijk gaat, moet je op de meeste snelwegen een tolvignet hebben als je camper minder dan 3.500 kg weegt. Een 10-daags vignet kost € 11,50 en een vignet voor twee maanden €28,90 (prijzen voor 2024). Vanaf 2024 is er ook een eendaagsvignet voor € 8,60. Je kunt ook kiezen voor een digitaal vignet, dat direct geldig is bij aankoop via ÖAMTC, ARBÖ, ADAC, ASFINAG tolkantoren, en bij sommige Raststätten en winkels. Online gekochte digitale vignetten worden pas na 18 dagen geldig, maar je kunt via de ADAC-website een vignet regelen dat sneller geldig is.

Voor campers boven de 3.500 kg is een GO-Box nodig in plaats van een vignet. Vanaf 1 december 2023 wordt gekeken naar de max. technische massa van de camper voor de tolverplichting, ongeacht eventuele aanpassingen voor een B-rijbewijs. Er is een overgangsregeling tot 31 januari 2029 voor campers geregistreerd vóór 1 december 2023 en afgewaardeerd tot max. 3.500 kg. Een GO-Box kost € 5  aan administratiekosten en vereist een tegoed van minimaal 75 euro. Je kunt de GO-Box en het benodigde aanvraagformulier verkrijgen bij verkooppunten bij de Oostenrijkse grens of door het formulier op te sturen.

Voor meer details over tol in Oostenrijk, kijk je op deze pagina.

Rijden in winterse omstandigheden

Van 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht voor campers onder 3.500 kg, met een minimum profieldiepte van 4 mm. Gebruik sneeuwkettingen alleen indien nodig en zonder het wegdek te beschadigen.

Meer over camperen in Oostenrijk

Alles wat je moet weten over camperen in Oostenrijk vind je op onze pagina met Landeninformatie Oostenrijk.