De actieradius van je accu: hoe ver kun je fietsen met je e-bike?

Patrizia Tilly (foto's)

Trapondersteuning op de e-bike is geavanceerder dan ooit, maar zelfs met de nieuwste technologie blijft de actieradius van de accu een belangrijke overweging. Hoe ver kun je werkelijk reizen op één lading?

Tegenwoordig hebben veel e-bike-accu's een capaciteit van rond de 400 tot 500 wattuur, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 360 wattuur die voorheen standaard was. Om te berekenen hoe ver je hiermee kunt gaan, moet je rekening houden met verschillende factoren die het benodigde vermogen beïnvloeden: de staat van de fiets, de rolweerstand (beïnvloed door bandenspanning en wegconditie), het totale gewicht, luchtweerstand, en natuurlijk de snelheid.

Bij ideale omstandigheden (glad wegdek, geen wind) vraagt 18 kilometer per uur fietsen nu ongeveer 50 watt, terwijl dit bij 22 kilometer per uur oploopt tot ongeveer 80 watt. Stel dat je zelf 40 watt bijdraagt, dan moet de accu bij 22 kilometer per uur 40 watt leveren. Een accu van 500 wattuur kan dan theoretisch 12,5 uur meegaan: 500 gedeeld door 40. Dit betekent dat je in die tijd ongeveer 275 kilometer zou kunnen afleggen.

Wind en hellingen

Met tegenwind of op hellingen neemt het benodigde vermogen toe. Bij matige tegenwind en een snelheid van 18 kilometer per uur, zou je wellicht 150 watt nodig hebben. Als je zelf 40 watt bijdraagt, moet de accu 110 watt leveren, wat neerkomt op ongeveer 4,5 uur rijden met een 500 wattuur accu. Dit vermindert de maximale afstand tot ongeveer 80 kilometer. Langzamer fietsen bij tegenwind kan het bereik vergroten.

Accutechnologie

Li-ionaccu's blijven de favoriet vanwege hun gewichts- en capaciteitsvoordelen. Een belangrijke ontwikkeling van de laatste jaren is de verbetering van het batterijmanagementsysteem (BMS), dat zorgt voor een betere balans en efficiëntie van de cellen. Dit helpt de levensduur van de accu te verlengen, die nu tot ongeveer 800 tot 1.200 volledige laadcycli kan zijn. Het verhogen van de levensduur van de accu kan door deze niet volledig op te laden of te ontladen; het laden tot 80% en ontladen tot niet minder dan 20% kan het aantal cycli verhogen.

E Bike Camper 4

Opslag en onderhoud

Voor een optimale levensduur is het aanbevolen om een Li-ionaccu op te slaan in een half geladen toestand bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. Dit helpt zelfontlading en chemische veroudering te minimaliseren.

Conclusie

Met de verbeteringen in accutechnologie kunnen e-bikers anno nu genieten van langere tochten en betrouwbaardere prestaties. Een zorgvuldige overweging van de actieradius, rekening houdend met je rijstijl en omstandigheden, helpt je het meeste uit je e-bike-ervaring te halen.