Camperen in noodweer: hoe blijf je veilig in extreem weer?

De zomer van 2023 was op zijn zachtst gezegd onstuimig. Van hevige stormen en watersnood tot hagelbuien: heel Europa kreeg te maken met noodweer. Voor camperaars, die vaak midden in de natuur staan, bracht dit de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je veilig in deze extreme omstandigheden? We geven enkele essentiële tips voor iedereen met een camper.

1. Voorbereiding is het halve werk

Voor je op pad gaat, is het goed om je in te lezen over het klimaat van je bestemming. Zeker als je langere tijd op één plek blijft, is het belangrijk om het lokale weerbericht in de gaten te houden. Er zijn diverse apps en websites die gespecialiseerd zijn in weersverwachtingen voor kampeerders. 

2. Kies een veilige locatie

Overstromingen kunnen razendsnel opkomen. Vermijd daarom plaatsen direct naast een rivier, beek of in laaggelegen gebieden. Kijk ook naar de beschutting. Terwijl een open veld ideaal lijkt voor het uitzicht, kan het bij hevige wind of hagel een risico vormen. Zoek in plaats daarvan naar natuurlijke windbeschutting als heuvels, bomen of struiken, maar zorg ervoor dat je camper niet direct onder een boom staat in verband met vallende takken. Parkeer bij voorkeur zo dat je makkelijk vooruit weg kunt rijden. 

3. Maak je camper stormbestendig

Heb je waarschuwingen voor storm gezien? Zorg dat je alle losse spullen buiten opruimt of vastzet. Sluit ramen, daken en luifels. Zet, indien mogelijk, je camper met de neus in de wind. Dat vermindert de windvang en het risico dat de camper wordt omgeblazen.  

4. Voorkom waterschade

Bij hevige regenval of overstromingen is de kans op waterschade groot. Sluit serviceluiken en bergruimten buiten goed af en leg spullen zo mogelijk wat hoger. Overweeg het gebruik van zandzakken of andere barricades als er meldingen zijn van mogelijke overstromingen. Plaats de camper op een veilige, hogere plek indien mogelijk. 

5. Wees voorbereid op stroomuitval

Bij extreem weer kunnen stroomvoorzieningen uitvallen. Zorg dat je een zaklamp en voldoende batterijen hebt en zorg dat je accu vol zit. Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk. Maak bij onweer de stroomkabel los, bij een inslag in de buurt blijft je camper dan onbeschadigd. Laat geen stekkers in de regen liggen (ze zijn niet echt waterdicht). 

6. Schuil bij bliksem in je camper

Tijdens bliksem zit je veilig in een camper met metalen dak – omdat de camper een kooi van Faraday vormt. Met een kunststof (hef)dak is dat niet gegarandeerd, tenzij er extra elektrische afscherming is aangebracht in het dak. Zonder zo’n elektrische afscherming zit je veiliger op de voorstoelen in de metalen bestuurderscabine.

7. Communiceer met anderen

Het is altijd een goed idee om in contact te blijven met andere camperaars, de terreinbeheerder of lokale bewoners. Zij kunnen je informeren over de actuele situatie en eventuele veilige evacuatieroutes.  

8. Houd documenten binnen bereik

Bij acute dreiging, zoals snel stijgend water, moet je misschien snel evacueren. Houd belangrijke documenten, zoals paspoorten en verzekeringspapieren, binnen handbereik. Zet eventueel een kleine tas klaar met je papieren en een paar droge kleren. 

9. Zorg dat je goed verzekerd bent

Een inkopper: een goede camperverzekering is essentieel. Check van tevoren altijd hoe je verzekerd bent voor schade en pech (waaronder storm). Verzekeraars gaan hier heel verschillend mee om. Bij de ene verzekeraar is de dekking ruim, bij de ander veel minder ruim. Meer verzekeringstips vind je in dit blogartikel.

Tot slot, onthoud dat Moeder Natuur onvoorspelbaar is. Het maakt niet uit hoe goed je je voorbereidt, er zijn altijd factoren die je niet onder controle hebt. Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken, je intuïtie te volgen en voorbereid te zijn op het onverwachte.