Wat te doen met je camper bij onweer?

Er is weinig dat zo genoeglijk is als 's nachts en bij slecht weer comfortabel schuilen in je camper. Maar onweer is een situatie apart, omdat een blikseminslag in de camper verstrekkende gevolgen kan hebben. De vraag is: hoe veilig ben je in de camper? Wat kan je doen om jezelf te beschermen?

In een auto ben je veilig, omdat de metalen carrosserie werkt als een beschermende kooi, de kooi van Faraday, die ervoor zorgt dat de stroom van een blikseminslag om je heen kan afvloeien, zonder dat je binnen geëlektrocuteerd wordt. Binnen de metalen kooi is het veilig. Bij een buscamper is die kooi van Faraday ook werkzaam. Maar heb je er een kunststof (hef)dak in is dat niet gegarandeerd. Laat bij onweer je hefdak liefst dicht.

Een opbouwcamper is meestal van triplex, aluminium en/of polyester gebouwd en in de meeste gevallen is de geleiding van het aluminium voldoende om een kooi-van-Faradayeffect te creëren. Als de wanden of het dak volledig van kunststoffen zijn opgebouwd bestaat er geen metalen kooi van Faraday meer. In dat geval heb je geen bescherming tegen de bliksem. Maar als daaronder een metalen draagconstructie zit vaak weer wel. Bovendien zal de camperbouwer in dat geval vaak nog een bliksemafleider hebben aangebracht. Maar het is niet zeker of je daar blind op kunt vertrouwen. Vraag zonodig na bij de leverancier of fabrikant van je camper. Gelukkig is een blikseminslag erg zeldzaam.

Afstand onweer berekenen

Wanneer bij een onweersbui de flitsen en donderklappen direct op elkaar volgen, is de bui heel dichtbij. De afstand is vrij nauwkeurig te berekenen. Eén seconde tussen flitsen en donder is ruim 300 meter, bij 3 seconden dus één kilometer. Een onweersbui gaat meestal gepaard met hevige regenbuien en harde windstoten.

Tips bij onweer

 • Onweer tijdens het rijden: een blikseminslag in een rijdende auto kan een schrikreactie oproepen door het knallende lawaai en doordat elektrische systemen uitvallen. Zo kunnen bijvoorbeeld de airbags in werking treden, rembekrachtiging en stuurbekrachtiging kunnen uitvallen.
 • Bij blikseminslag kunnen de banden zwaar beschadigd raken. Rijd je op dat moment, dan bestaat het gevaar van een klapband. Zoek bij onweer een plek om stil te staan.
 • Zorg dat de camper niet het hoogste punt in de omgeving is. Ga ergens staan waar ook bebouwing is, of hoge bomen. Maar ga ook weer niet te dicht bij een hoge boom staan, want die kan omvallen. Vermijd metalen hekken en afrasteringen.
 • Neem alle voorzorgsmaatregelen voordat het onweer losbarst. Tijdens het onweer moet je binnen zitten en niet buiten lopen redderen.
 • Bij onweer is het mogelijk dat de bliksem inslaat in de stroomkast waar je stroom van krijgt. Zo’n inslag kan via je elektriciteitskabel grote schade veroorzaken aan de camper. Koppel je kabel tijdelijk los en berg hem op in de camper. Koppel ook de antennekabel los.
 • Laat de satellietschotel zakken en draai de luifel in.
 • Houd ramen, deuren en dakluiken gesloten en steek er zeker niet je hoofd uit om te kijken.
 • Als de donder tegelijk met de bliksem plaatsvindt, zit je midden in het onweer. Houdt je hefdak dicht en ga niet in de alkoof zitten. Als je geen metalen dak hebt (aluminium of gelakt staal) zit je meestal het veiligste in de bestuurderscabine.
 • Raak geen metalen delen aan en gebruik geen water uit kraan of douche.
 • Is de bliksem ingeslagen? Ga dan niet direct naar buiten. Op de plek van een blikseminslag vormt zich een soort spanningstrechter in de bodem, een plek met een diameter van honderd meter waar de spanning naar buiten toe afzwakt. De spanning van een bliksem is niet zomaar weg, dat duurt even. Wat je kunt doen is wegrijden. Maar doe dat heel langzaam, want de banden kunnen beschadigd zijn.
 • Als je toch buiten bent er er geen schuilplaats is, maak je dan zo klein en zo laag mogelijk. Zorg dat je niet het hoogste punt in de omgeving bent. Ga nooit liggen! Maar hurk met je voeten vlak bij elkaar en duik ineen. Laag in een droog greppeltje is nog beter. Schuil niet tegen de regen onder, bij  of tegen een boom. Dat is letterlijk levensgevaarlijk als de bliksem in die boom slaat, zowel vanwege elektrocutie als door exploderend hout. Blijf ook uit de buurt van metalen constructies als hekken enz.