8 x handige apps voor onderweg

Hannah König

Kun je je voorstellen dat je zonder smartphone op zoek moet naar een geschikte slaapplaats voor de nacht? Nee toch? Of je nou een reisfoto wil delen of op zoek bent naar de leukste wandelroute: er zijn vele apps die jouw camperleven een stuk makkelijker maken. Dit zijn acht handige apps voor iedere camperaar.

Campercontact

Met stip bovenaan staat de app Campercontact. Voor camperaars is deze app een must, je vindt er meer dan 40.000 camperplaatsen met reviews én foto’s. De informatie is altijd actueel dankzij je medereizigers. Je vindt gemakkelijk overnachtingsmogelijkheden rondom de locatie waar je bent en kunt meteen contact opnemen met de eigenaren van de camping of camperplaats. Tip: check het aantal sterren. De app is gratis voor NKC-leden en kost je als niet-lid €9,99 per jaar.

Polarsteps

In de app Polarsteps kun je bijhouden waar je bent geweest. De travel tracker houdt via GPS bij waar je rijdt, waardoor er een kaartje ontstaat van jouw route. Ondanks dat de app de reis op de voet volgt, is het batterijverlies bij gebruik gelukkig minimaal. Je kunt in de app ook een reisdagboek maken; voeg stops, tekst en foto’s toe en nodig je vrienden uit om je reis te volgen.

Wikiloc

Staat je camper op een mooi plekje en wil je de omgeving verkennen? In de app Wikiloc ontdek je de meest prachtige routes voor wandel- en fietstochten. Wereldwijd! Gebruikers delen de mooiste tochten, zodat jij ze kan gaan ontdekken. Je gebruikt de app veertien dagen gratis, hierna kies je voor een driemaandelijks of jaarlijks abonnement, waarbij je bijdraagt aan de bescherming van de aarde. Een andere fijne app die op dezelfde manier werkt is Komoot.

Duolingo

Wil je deze zomer de madame bij de boulangerie wél verstaan? Begin dan nu meteen met Frans leren via de app Duolingo. Of ga voor Engels, Frans of Turks. Duolingo is een speelse app waarop je op een leuke en laagdrempelige manier een taal kan leren, zelfs al met een paar minuten per dag oefenen. Wij hebben een betaald familieabonnement, maar je kunt prima starten met een gratis versie. Je kunt je partner en kinderen volgen op Duolingo en elkaar motiveren om elke dag even te oefenen.

Spotify

Via de app Spotify luisteren wij tijdens het reizen naar muziek. Maak zelf een playlist aan met fijne nummers voor jouw roadtrip, kies een bestaande, of zoek op je favoriete artiest of genre. Je favoriete playlistst download je, zodat het je onderweg geen data kost. Ook luisteren wij tijdens het reizen graag naar podcastst en is het de ideale app om de kinderen (op hun eigen draadloze koptelefoons) naar muziek te laten luisteren.

Camper Leveler

Deze app vervangt de oldkskool waterpas. Met Camper Leveler hoef je ’s nachts nooit meer je bed uit te rollen; het is een gratis app waarmee je ziet hoe recht- of scheef- je staat. De app geeft precies aan hoeveel centimeter een wiel verhoogd moet worden. De app is beschikbaar voor Android telefoons.

Satellite Finder

Wil je televisiekijken in de camper, dan zijn SatFinder (Android) of Satellite Finder (iOS) handige apps waarmee je ervoor zorgt dat je schotel de juiste kant opstaat voor satellietontvangst. Het komt namelijk nogal nauw met de hoogteafstelling én kompasrichting.

Afhankelijk van waar je je bevindt in Europa, veranderen de hoogte (elevatie) en kompasrichting (azimut). Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de schotel moet worden ingesteld. 

Travelboast

Zie je online wel eens camperbusjes over een landkaart rijden en vraag je je af hoe je zo’n bewegende animatie maakt? Het is simpel en gratis! Travelboast is een app waarmee je zelf leuke, korte reisvideo’s maakt. Je voert zelf je startpunt en eindpunt in, kiest een vervoersmiddel uit (een vliegtuig, tractor, paard of roze opblaasflamingo is ook mogelijk) en laat je gekozen voertuig de route rijden. Fun! Je kunt de video direct opslaan en delen op je Instagram of TikTok.