Met de camper naar Groot-Brittannïe


Velen willen niet anders meer dan reizen in Groot-Brittannië. Het is niet alleen een wandelaarsparadijs maar ook een heerlijk land om doorheen te toeren. Veel wegen zijn weliswaar smal, maar leiden door de prachtigste landschappen en langs historische plaatsen vol pittoreske bouwsels. En overal in Engeland en Wales zijn bloeiende tuinen, parken en parkjes. En Schotland ... dat is heel veel meer dan whisky, mannen in rokken en doedelzakmuziek. Links rijden? Het went snel.

Algemene informatie

Hoofdstad
Londen
Inwoners
63,4 miljoen
Betaalmiddel
Britse pond
Alarmnummer
112
Verkeersbureau
Verkeersbureau Visit Britain
I www.visitbritain.com/nl/NL/

Overnachten

 • Vrij kamperen is toegestaan met toestemming van de landeigenaar.
 • Op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
 • Campings. Met je NKC/CCI-combicard kunt u gebruik maken van de voordelen die leden van de Camping and Caravanning Club hebben, inclusief ledenkorting op campings van die organisatie.
 • Britstops, je overnacht 1 nacht gratis in een wijngaard of bij een fruitboer, brouwerij, boerderijwinkel en/of een pub. Voor lidmaatschap (£28,- + £7,- verzendkosten in 2019) en meer informatie: www.britstops.com.
  In Nederland verkrijgbaar via deze website.

Wegen & Verkeer

 • Tol: Groot-Brittannië heeft een uitgebreid autosnelwegennet waarop geen tol betaald hoeft te worden, met uitzondering van een aantal snelwegen (M6 ten noorden van Birmingham), enkele bruggen en tunnels. In Londen geldt de Congestion Charge, vrij vertaald de verstoppingsbelasting. Voor informatie en prijzen klik hier. Voor de Dartford Theemstunnel en brug is tussen 6.00 en 22.00 uur tol verschuldigd. Er zijn geen tolpoortjes meer in deze oostelijke rondweg om Londen. Kijk hier voor informatie over de betaling. 
 • Brandstof: diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. LPG is beperkt verkrijgbaar. Klik hier voor een overzicht van de tankstations. 
 • Winterse omstandigheden: winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden.
 • Verlichting moet op links verkeer afgesteld zijn om het verblinden van de tegenliggers te voorkomen. Dat is namelijk verboden. Er wordt aangeraden de koplampen af te plakken als je van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in de webwinkel van Visitbritain en de webwinkel van de ANWB verkrijgbaar zijn. Zelf afplakken kan ook. Zwart doe-het-zelftape houdt het licht voldoende tegen. Vraag eventueel de garage je hierbij te helpen.

Afwijkende regelgeving

 • Klik hier voor de toegestane snelheden.
 • Milieuzone: in London, Norwich en Oxford zijn milieuzones. Klik hier voor meer informatie. Het kan gebeuren dat een camping in de buurt van Londen vanwege de milieuzone niet bereikbaar is. Op deze website is alle informatie over de LEZ (Low Emission Zone) van London beschikbaar en kun je lezen wat je moet doen om een boete te voorkomen.
  Het is in Groot-Brittannië een uur vroeger, ook tijdens de zomertijd (Vb.: 12.00 = 11.00 uur).

Overige (camper)reistips

 • Gasflessen: meegenomen gasflessen kunnen door de afwijkende aansluitnippel vaak niet gevuld worden. De blauwe Camping-Gaz fles 907 is meestal wel te koop en soms ook de 901 en 904. In Groot-Brittannië is een driepolige stekker nodig. Verloopstekkers zijn in Nederland te koop. Ga voor de reis na waar vulstations zijn of waar flessen te koop zijn. In de Eurotunnel gelden restricties voor het vervoer van gas(LPG) tanks. Informatie hierover staat op deze pagina van Eurotunnel.
 • Overtochten: Klik hier voor overtochten met kortingen.
 • Huisdier mee op reis.
 • Gezond op reis