Handige accessoires voor de camper – laat ze nu door de werkplaats monteren - deel 1

Tekst: Ton Visser, Beeld: diverse fabrikanten

Kampeerauto inventariseerde een aantal extra’s, die het comfort vergroten en waarbij vakkundige montage belangrijk is. In deel 1 van deze serie: dakluikventilatoren, airco's en zonnepanelen.

NKC Zonnepaneel 2

Accessoire 1: Dakluikventilator

Hoe krijg je opgewarmde of vochtige lucht snel de camper uit? Bijvoorbeeld door alle ramen open te doen en daardoor een luchtstroom te forceren. Het is ook mogelijk om een dakluikventilator te laten op de plaats van het huidige 40 x 40-luik. Het werkt snel en kan ook koelere buitenlucht aanzuigen. De bediening van de diverse snelheden gebeurt met een afstandsbediening.

Voordelen

Een grote ventilator heeft een krachtige 12 volt motor, die instelbaar is in twee standen. Zo kan opgebouwde warme lucht met een capaciteit van circa 30 m³ per uur worden afgevoerd. De ventilator werkt op de serviceaccu van 12 volt, zodat geen 230 volt stroom noodzakelijk is. Stroomafname blijft beperkt tussen de 2 en 4 ampère, zodat vrij staan mogelijk blijft.

Is de buitentemperatuur lager dan de binnentemperatuur, dan kan in de tweede stand koelere lucht worden aangezogen. Een thermostaat kan worden gebruikt om de gewenste temperatuur in te stellen.

Nadelen

Het dakluik neemt, afhankelijk van de mate van transparantie, het daglicht weg. De ventilator is in de hoogste stand goed hoorbaar. Lagere standen zijn tijdens het slapen acceptabel. In de geopende stand kan regenwater naar binnen komen. Slechts één merk heeft een speciale regenkap.

Montage

Dakluiken met een maat van 40 x 40 centimeter worden in veel campers naast het grote dakluik gemonteerd. Het bestaande luik wordt verwijderd. Bij montage moet een 12 volt stroomtoevoer naar het dakluik worden getrokken. Een waterdichte afdichting met speciale kit is noodzakelijk.

Prijzen*

Dakluik ventilatoren: 200 tot 425 euro.
Montage: 120 tot 200 euro.

Producten

* Montage en prijs is afhankelijk van merk en model. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij je dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan.

Accessoire 2: Airconditioning

Met de stijgende temperaturen in de zomerperiode is het in de camper snel te heet. Ondanks ventilatie en zonwering blijft de warmte in de camper lang hangen. De hoge temperatuur is nog wel te doen, maar de combinatie met de hoge luchtvochtigheid maakt het snel benauwd. Warme lucht afzuigen is een optie, maar echte koeling en verlagen van de luchtvochtigheid kan eigenlijk alleen goed met een airconditioning, die de lucht koelt.

Principiële keuze:

Twee systemen om de lucht te koelen moeten worden afgewogen. De werking van de compressorsystemen is te vergelijken met het principe van de voertuigairco en de koelkast thuis. Het andere principe werkt op basis van verdamping van water. De luchtverplaatsing van een ventilator koelt de ingeblazen lucht.

Compressor voor- en nadelen:

Plus:
De compressoruitvoering geeft een snelle afkoeling en verlaagt de luchtvochtigheid sterk. De meeste airco’s werken ook als een warmtepomp, zodat ook in voor- en najaar verwarmd kan worden. Veel airco’s kunnen met speciale apps of via de bestaande thermostaat worden bediend. Elke 5 jaar controle van de hoeveelheid koudemiddel is voldoende.

Min:
De compressor draait op 230 volt en kost relatief veel stroom. De zekering op de camperplaats moet voldoende zijn. Het geluid van de compressor kan worden doorgegeven via het dak en de wanden. Te sterke daling van de luchtvochtigheid kan ook tot irritatie van de luchtwegen leiden.

Verdamping voor- en nadelen:

Plus:
De meeste verdampingsairco’s zijn draagbaar. Het 12 volt-stroomverbruik is laag, zodat vrij staan mogelijk is. Geen geluiden van de compressor. Alleen de ventilator is hoorbaar.

Min:
De mate van afkoeling is minder effectief. De luchtvochtigheid kan stijgen door het instromen van vochtige lucht. Toevoer van vers water is noodzakelijk. Een vaste uitvoering werkt met watertoevoer uit de watertank. Filters moeten jaarlijks vervangen worden.

 

Montage

De meeste airco’s met compressor worden op het dak gemonteerd. Meestal in plaats van het kleine dakluik, zodat het daglicht wegvalt. Het type FreshLight biedt extra lichttoevoer. Let op het extra gewicht van circa 30 kilo. Voor hogere campers kan de extra hoogte van belang zijn. De Truma  Saphir is een speciale airco voor in bergruimten in de camper. De aanvoer van gekoelde lucht gaat via een buizensysteem.

Prijzen*

Verdamping: portable 250 tot 300 euro. Vaste unit ongeveer 1500 euro.
Montage:  tot 200 euro.

Compressor: afhankelijk van het koelvermogen 1400 tot 2700 euro.
Montage: Dak 250 tot 400 euro / Inbouw: vraag prijsopgave.

Informatie

Informatie over diverse systemen vind je onder meer bij onderstaande leveranciers:

* Montage en prijs is afhankelijk van merk en model. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij je dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan.

Accessoire 3: Zonnepanelen

Zonnepanelen leveren al vroeg in de ochtend elektriciteit, die rechtstreeks wordt opgeslagen in de serviceaccu. Dankzij een slimme regelaar gaat dat automatisch, net zolang tot de accu is opgeladen. Ideaal als je langere tijd op een vrije camperplaats staat. Afhankelijk van de behoefte kunnen meerdere panelen worden gemonteerd, die langdurig hun werk doen.

Keuze panelen

Zonnepanelen kunnen zowel portable als vast op het dak geleverd worden. De capaciteit is afhankelijk van de stroombehoefte, die moet worden berekend. Op de adviespagina over zonnepanelen staat een hulpmiddel om de energiebalans bij stilstand vast te stellen. Een paneel van 100 wattpiek levert, als het zonnetje gedurende vier uur schijnt, 400 wattuur. Het minimale stroomgebruik van een camper ligt al gauw op 200 wattuur per dag. De opbrengst is naast de hoeveelheid zonlicht ook afhankelijk van het soort paneel. Zo zijn er mono- of polykristallijne panelen. De laatste groep is goedkoper maar heeft een lagere werkingsgraad.

Voor- en nadelen

Zonnepanelen leveren schone en geluidloze energie. Los van het schoonhouden is geen onderhoud nodig. De stroomkosten zijn relatief laag en de investering loont op langere termijn zeker. De afhankelijkheid van zon- en daglicht in voor- en naseizoen en de schaduw van bomen, blijft een nadeel.

 

Montage

Voor montage op het dak is een spoiler-set en een waterdichte dakdoorvoer noodzakelijk. De spoiler-set wordt meestal met industrielijm, bijvoorbeeld Sikaflex 252, op het dak gelijmd. Naast bekabeling is een regelaar noodzakelijk, die de accu beschermt tegen onder- en overlading. Een MPPT-laadregelaar haalt zoveel mogelijk vermogen, Maximum Power Point, uit het zonnepaneel. De opbrengst is daardoor hoger.

Prijzen*

Panelen inclusief regelaar en materiaal: 500 tot 900 euro.
Montage: 150 - 300 euro.

* en prijs is afhankelijk van merk en type. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij je dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan. Prijsopgave 2020.