Lisa & Erik – De camperreis naar Japan is begonnen

Lisa & Erik, Reisstel

Lisa (31) en Erik (31) reizen met hun buscamper Fred naar Japan. Voor de NKC schrijven ze iedere drie weken een blog over hun avonturen onderweg. Deze keer over hiken met gevaar voor beren in Slowakije en wijntjes nippen in Tsjechië.

Vertrek uit Nederland

De coronasituatie in Europa is wederom in een hoog tempo aan het verslechteren in de zomer en we voelen de bui al hangen. We willen het liefst geen dag langer in Nederland blijven dan strikt noodzakelijk. Bang dat we straks de grenzen niet meer over kunnen. We hebben net het waterfilter opnieuw aangesloten om ruimte te maken voor extra jerrycans met schoonwater, er is alleen één klein aandachtspunt: het lekt nog.

Omdat we ons inmiddels ietwat gehaast voelen door nieuwe inreisbeperkingen, nemen we deze lekkage maar voor lief en rijden we met een bus die voor ons gevoel nog niet helemaal klaar is, door naar de eerste camperplaats over de grens met Duitsland. Hier parkeren we de bus naast de eerste beste bouwmarkt die we tegenkomen om de lekkage alsnog te repareren voordat we verder reizen. Gelukkig zit het mee, zijn we een dag later alsnog zover en kopen we direct die extra gasfles die we nog nodig hadden. Wij zijn klaar voor onze reis: Japan here we come!

…of toch niet? Toen we in april het plan maakten om samen met Peer en Sharon (@minipensioen) naar Japan te reizen, zag de situatie er goed uit. Langzaam gingen er meer grenzen open en het vaccinatieprogramma begon steeds verder uit te rollen. We hadden hoge verwachtingen en goede hoop dat het haalbaar zou zijn. Maar nu het in Nederland (en de rest van Europa) ineens weer zo veel slechter gaat, moeten we onze eerste mentale tegenslag verwerken. Na Turkije, blijkt alleen Georgië nog open te zijn voor ons. We besluiten dit feit voor lief te nemen en geloven erin dat in een paar maanden nog een hoop kan gebeuren.

Route

Tijdens onze eerste roadtrip door Europa zijn we via de Moezelstreek en Schwarzwald in Duitsland naar Zwitserland gereden. Vanaf hier hebben we Italië, Griekenland, Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro en Kroatië bezocht om vervolgens terug naar Nederland te rijden om de bus voor te bereiden op onze huidige reis. Voor ons des te meer reden om deze reis weer nieuwe landen aan te doen. We kiezen ervoor om de route ‘bovenlangs’ te maken.

Ondanks dat we een ‘deadline’ hebben, we hebben immers eind augustus in Istanbul afgesproken, houden we de opties graag open. Wij leggen een route nooit helemaal vast. Vanuit onze eerste camperplek in Duitsland besluiten we dan ook koers te zetten naar Tsjechië. Vanaf daar kijken we dan weer verder wat we in het volgende land willen zien. Meestal doen we een ochtend research naar ‘highlights’ die we willen zien: dat wordt dan het uitgangspunt voor de route. Al het moois wat tussendoor op ons pad komt, grijpen we aan.

Tsjechië

Net als in het zuiden van Nederland zijn er ook in het oosten van Duitsland en westen van Tsjechië zware overstromingen waar we rekening mee moeten houden. Zo zijn er verschillende wegen rondom Dresden afgesloten en komen we via een omweg alsnog terecht in de diverse en schitterende Tsjechische landschappen. We bezoeken het Boheemse Paradijs, vinden een te gekke wildplek in Praag en in de omgeving van Ceský Krumlov en kijken onze ogen uit. We spotten sprookjesachtige kastelen in het oosten en drinken de beste wijnen uit Tsjechië in het zuiden. We komen tot de conclusie dat Tsjechië een heerlijk compact land is om met de camper te verkennen, een aanrader!

Slowakije

De volgende stop is Slowakije, voor ons een nieuw land, waar we eerlijk gezegd weinig vanaf weten. Aangezien we gek zijn op hiken werden we getipt om het ruige en indrukwekkende noorden te ontdekken. We komen uit bij een wildplek met uitzicht op het indrukwekkende Hoge-Tatra gebergte, waar je een groot aantal hikes kunt ondernemen.

Wij kiezen ietwat optimistisch de 15 kilometer variant met meer dan 1.000 hoogtemeters, waar we eenmaal op de top toch wel aardig spijt van hebben. De tocht is namelijk adembenemend mooi, maar doordat wij vanwege de dichte mist pas tegen het middaguur aan de hike kunnen beginnen, is het uiteindelijk een race tegen de klok om voor het donker terug te zijn. In deze regio stikt het van de bruine beren, dus een afdaling door de bossen in het donker is niet iets waar we direct op zitten te wachten. Met samengeknepen billen bereiken we in de schemering ons einddoel, al voelen we toch ergens een lichte teleurstelling dat we geen beren hebben gespot.

Omdat de temperaturen stijgen tot boven de 30 graden zoeken we verkoeling bij verschillende mooie meren in het noorden, voordat we afzakken naar het Slowaakse Paradijs. Slowakije is absoluut een schitterend land voor natuurliefhebbers en daarnaast erg campervriendelijk. Verwacht alleen geen wildgroei aan leegplekken voor je chemische toilet. Wij waren al blij als we deze faciliteiten vonden op een camping, en nog blijer als deze ook daadwerkelijk werkten.

Hongarije

Nadat een flinke zomerstorm met zware onweersbuien roet in het eten gooit van onze hikes in het Slowaakse Paradijs besluiten we om direct door te rijden richting Hongarije, waar de zon ons weer toelacht. Meer over onze avonturen in Hongarije, de rest van de route richting Istanbul en de ontwikkelingen over de route richting Japan, lees je in ons volgende blog. Tot dan!

Wil je meer weten over onze reis? Volg ons ook via Instagram en onze website Reisstel.nl.