Klusvideo

Zo kun je een luikslot op de camper vervangen

Het slot van een luik kan kapot gaan of je raakt de sleutel kwijt. Dan kan je dit slot het best vervangen. Hieronder laten we zien hoe dat kan.

Benodigdheden

  • Schroevendraaier
  • Steek- of ringsleutel
  • RVS schroeven
  • Nieuw luikslot met cilinder en sleutels
Benodigdheden voor luikslot vervangen

Stap 1: Demonteer luikslot

Bij de aanschaf van een nieuw luikslot let je erop dat de afmetingen van de grendel en de wanddikte passen bij jouw camper. Als je hetzelfde merk kiest, heb je grote kans dat een identieke versie te koop is. Je kunt een luikslot met of zonder cilinder kopen. Als je cilinder nog goed is, kan je die in het nieuwe slot overzetten en dezelfde sleutel blijven gebruiken. Je kan ook een losse cilinder apart vervangen, maar bedenk dat niet iedere cilinder voor elk slot geschikt is. Verzeker je ervan dat de cilinder en het slot bij elkaar passen.
Aan de binnenzijde van het luik verwijder je de grendel door de moer los te draaien. Vervolgens kan de cilinder er vanaf de buitenzijde uitgehaald worden.

Luikslot demonteren

Schroef van de buitenzijde de schroeven van de slotbehuizing los. Hierna neem je deze los. Soms zit het ook nog vastgeplakt. Tussen de wand en de behuizing zit meestal een afdichtrubber, dat je het beste meteen door een nieuwe vervangt. Meestal is dit met het nieuwe slot bijgeleverd.

behuizing

Stap 2: Monteer nieuwe slot

Plaats de nieuwe behuizing met de rubber afdichting tussen behuizing en het luik. Schroef het geheel vast met RVS schroeven. Gewone schroeven kunnen gaan roesten en dan afbreken of voor lekkage zorgen.
Als je vooraf een dotje kit in het schroefgat spuit heb je  extra bescherming tegen het indringen van vocht. Zeker als het nieuwe slot andere schroefgaten vereist, is het verstandig de oude gaten goed af te dichten.
Als je nieuwe slot groter is dan de oude, bedekt deze vieze randen rond het slot, maar anders is het slim om voor montage de wand nog even goed te reinigen voor een mooi resultaat.

Nieuwe slot vastschroeven

Stap 3: Plaats cilinder

Plaats nu de cilinder van buitenaf in de behuizing en monteer aan de binnenzijde de grendel in de vergrendelstand: de grendel is dan op de rand van het luik gericht en de sleutel staat in de afsluitstand. Draai de moer achter de grendel met een steeksleutel goed vast, zodat deze niet kan lostrillen. Test de werking en kijk of de grendel de goede kant uitdraait. Eventueel het cilinderslot smeren met slotolie of WD40. Gebruik geen kruipolie, want dit trekt op termijn vuil aan.

Slotcylinder plaatsen

Eindresultaat

Uiteindelijk ziet het er zo uit. Nu kan je je luik weer veilig en gemakkelijk afsluiten.
Heb je meer sloten die niet goed meer zijn? Probeer dan een setje sloten te kopen, met allemaal dezelfde sleutel.

Eindresultaat luikslot

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 – 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

east
Neem contact op
east
Bel ons
Verder lezen
Verder lezen