Klusvideo

Zo kun je een doucheslang vervangen

Je doucheslang of douchekop is verkleurd, gammel of gebarsten. Of de slang is lek of de metalen bescherming zit los en heeft gevaarlijke scherpe randen. Dan is het slim om deze te vervangen en dat is niet zo veel werk. In de kampeerwinkel kan je een losse slang of douchekop kopen. Bij ons zitten slang en douchekop als één geheel aan elkaar vast. Daarom kochten we een complete doucheset om te vervangen.

Benodigdheden

  • Doucheset (slang + douchehandvat)
  • Steeksleutels
  • Doeken
Doucheset bestaande uit slang en douchekop

Stap 1: Demonteer oude slang

Let erop bij het bestellen van een nieuwe raamuitzetter dat deze qua lengte past en dat je bij de bevestiging op het raam de oude schroefgaten kan gebruiken.

Schroef de oude raamuitzetter los van het raam. Het handvat aan de binnenzijde van het raam moet eraf, maar het deel dat in het raam zit blijft zitten. Zodra het handvat los is van het raam, kan je de uitzetter losschroeven van het kozijn.

Losnemen slangaansluiting doucheslang

Schroef nu aan de onderkant de wartel los van de doorvoer van de slang dóór het badkamermeubel. Houd de bovenkant vast en draai aan de onderkant de moer geheel los (linksom van onder af gezien).
Nu kan je het douchehandvat met slang eenvoudig omhoog uit het gat trekken.

Doorvoer losnemen

Stap 2: Monteer nieuwe slang

Draai de moer van de rozet van de nieuwe slang los en steek het ondereinde van de slang door het gat naar beneden. Pas op dat de eventuele afdichtingsring op het rozet op zijn plaats blijft. Draai nu de moer vanaf de onderzijde weer op de rozet. Zet hem goed vast, maar draai niets kapot.

Nieuwe doucheslang monteren

Schroef de slang op het kraanhuis met een passende steeksleutel. Vergeet niet de afdichtring te plaatsen en draai het geheel waterdicht vast. Pas op dat je de plastic materialen niet kapot draait met je gereedschap.
Test hierna of de slang goed naar onder weg kan zakken door het gat in de rozet.

Douccheslang goed vastschroeven

Stap 3: Eindcontrole

Laat water uit de douchekop lopen en kijk of er nergens water lekt.  Is alles gelukt? Dan staat niets je meer in de weg om lekker te douchen in je camper.

Check voor lekkage