Klusvideo

Zo kun je de brander van de koelkast reinigen

Heb jij een zogenoemde absorptiekoelkast en koelt deze nog wel op stroom maar niet meer op gas, dan kan het zo zijn dat de brander vies is. Via deze stappen kun je de brander van je koelkast reinigen.

Benodigdheden

  • Schroevendraaier
  • perslucht
  • borstel
  • fijn schuurpapier
Benodigdheden voor reinigen koelkastbrander

Stap 1: Verwijder rooster

Om bij de brander te komen, moet eerst het onderste rooster aan de buitenkant van de camper verwijderd worden. In veel gevallen is via deze weg de brander goed genoeg bereikbaar om deze te kunnen reinigen. Bij ons was dat niet het geval en daarom hebben we de koelkast uit de keuken gehaald.

Kan jij de brander wel goed bereiken via de roosteropening, zorg er dan wel altijd voor dat tijdens het klussen de elektra en het gas zijn uitgeschakeld.

Demontage koelkastrooster

Stap 2: Verwijder condensbak

Je voorkomt nattigheid door eerst het condensbakje te verwijderen en te legen. Deze zit vastgeklemd en kan met beleid worden losgekanteld.

Condensbakje koelkast verwijderen

Stap 3: Maak brander los

De brander zit met een schroef vast aan de rookgasafvoer. Deze schroef kan behoorlijk vast zitten. Na het losdraaien kan de brander naar beneden van de schoorsteen afgeschoven worden. Maak de brander goed bereikbaar door hem voorzichtig van de koelkast af te draaien, tot buiten het rooster. Doe dit zonder te forceren, want daardoor zouden leidingen beschadigd kunnen raken.

Brander van koelkast losnemen

Stap 4: Verwijder aanslag in schoorsteen

Afhankelijk van het type koelkast hangt er in de rookgasafvoer een zogenaamde wokkel. Als deze wokkel of de rookafvoer vies is, kan de warme lucht niet goed doorstromen. Dit beperkt de warmtewisseling waardoor de koelkast minder efficiënt koelt. Daarom maken we de wokkel en de afvoer schoon. Als je koelkast nog in de camper zit, zal je hiervoor het bovenste rooster moeten openen.

Schoorsteen van koelkast afnemen

Wanneer je aan de bovenkant van de schoorsteen, boven de isolatie, het pijpje losschroeft, kan je met het metalen haakje de wokkel omhoogtrekken en daarmee de schoorsteen schoon ‘schrapen’. Borstel ook de wokkel zelf af. Zet daarna het schoorsteenpijpje weer terug. De bovenkant van het pijpje leidt via een flexibel rookkanaal naar een afvoerrooster of schoorsteentje, zorg dat dit weer vast zit.

Wokkel uit schoorsteen halen en schoonmaken warmtewisselaar

Stap 5: Verwijder aanslag

Dit is het branderhuis. Per type koelkast kan de fabricage afwijken. Haal voorzichtig het U-vormige blikje los dat de voor-, onder- en zijkant afdekt. Er kan aanslag op de zijkanten zitten en mogelijk ook op de thermokoppel of piëzo-ontsteker die in het branderhuis steken. Deze aanslag kan je voorzichtig met een borsteltje, schuurpapiertje of  schroevendraaier loskrabben.

Branderhuis koelkast schoonborstelen

Stap 6: Verwijder vuil met perslucht

Verwijder tenslotte het losgeraakte vuil uit het branderhuis en de rookgasafvoer. Bijvoorbeeld met perslucht.

Stap 7: Controleer

Het is handig om na het reinigen de brander te testen terwijl deze nog buiten de camper gedraaid is. Let natuurlijk op de veiligheid! Na het testen eerst de brander doven en laten afkoelen voordat je hem terugplaatst onder de rookgasafvoer. Vergeet het condensbakje niet en plaats als laatste het rooster weer terug.

Hier vind je meer informatie over de compressorkoelkast.

Controle branderbeeld van de koelkast na schoonmaken
Verder lezen