Zo blijf je verbonden. De beste oplossingen voor supersnel internet onderweg

Bernadet Heimans
Of je nou een digitale nomade bent die online geld verdient of een paradijsvogel die gewoon ongestoord wil kunnen Netflixen en Facetimen; internet is essentieel. Want we mogen dan wel minimalistische vanlifers zijn, maar 4G blijkt toch écht onmisbaar. Maar hoe fiks je nou eigenlijk supersnel internet in je huis op wielen? Met deze vier opties blijf je overal te wereld verbonden.
supersnel internet onderweg

Mobiele hotspot

De gemakkelijkste manier om te kunnen internetten in je camper is door gebruik te maken van je eigen mobiele databundel. Hiermee kun je in het buitenland gewoon internetten op je telefoon. Daarnaast kun je van bijna elke smartphone tegenwoordig een WiFi-hotspot maken, waardoor je bijvoorbeeld ook op je laptop gebruik kunt maken van die mobiele internetverbinding. Simpel als wat dus, zo’n mobiele hotspot. Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan, uiteraard. Er gelden meestal namelijk andere regels voor datagebruik in het buitenland. Afhankelijk van je provider, wordt je databundel vaak behoorlijk gereduceerd zodra je de grens over rijdt. Zelfs de bundels met ongelimiteerd internet in Nederland worden vaak begrensd tot maximaal 50 GB in het buitenland. Dat klinkt misschien als veel, maar als je bijvoorbeeld veel online moet werken dan gaat zelfs 50 GB erg hard. Daarnaast zit er ook vaak een limiet aan hoeveel maanden je je bundel in het buitenland mag gebruiken. Tip: Om dit op te lossen kun je een buitenlandse simkaart gebruiken. De beste deal vind je bij de Spaanse provider Tiekom. Hier koop je 200 GB internationale (EU) data of 400 GB in Spanje voor €43,90 per maand.

MiFi-router

Dit werkt bijna op dezelfde manier als je router thuis. Je plaatst een simkaart in de MiFi-router en dit kastje zet het mobiele internetsignaal vervolgens om in een WiFi-signaal. Nu kun je gewoon met al je apparaten verbinding maken met dit netwerk. Het belangrijkste voordeel van een MiFi-router is dat ze over het algemeen beter presteren dan de mobiele hotspot via je smartphone. Dit komt doordat MiFi-routers speciaal zijn ontworpen voor het leveren van WiFi-connectiviteit. Hierdoor is de internetverbinding sneller en stabieler, zeker als je meerdere apparaten tegelijk wilt verbinden. Daarnaast kun je gebruik maken van een buitenlandse simkaart en voor minder geld meer data gebruiken (Tiekom dus bijvoorbeeld). Houd er alleen wel rekening mee dat je MiFi-router afhankelijk is van de beschikbaarheid van een mobiel netwerksignaal. Dat betekent dat wanneer je op een afgelegen plek staat zonder telefoonbereik, je MiFi-router waarschijnlijk ook niet zal werken.
supersnel internet zittend voor je camper
Wil jij ook kunnen internetten op de verlaten plekken waar geen netwerksignaal te vinden is, overweeg dan satelliet internet. 

Satellietinternet

Ben jij zo’n zonderling die het liefst op afgelegen plekken in de bergen verblijft maar daar óók wil kunnen internetten? Snap ik, ik ook. In dat geval ga je het niet redden met je mobiele hotspot of MiFi-router, want deze oplossingen zijn afhankelijk van een netwerksignaal en dat is er op deze plekken simpelweg meestal niet. In deze situatie biedt satellietinternet de uitkomst. Je kunt hiervoor een speciale schotel aanschaffen die wereldwijd een internetsignaal opvangt van satellieten in de ruimte. Het grootste voordeel van satellietinternet is dus dat je overal ter wereld toegang kunt krijgen tot internet. De ultieme oplossing voor de off-the-grid vanlifer dus. Helaas hangt er een behoorlijk prijskaartje aan deze vrijheid. De meest populaire aanbieder van satellietinternet is Starlink, ontwikkeld door Elon Musk. Als je hier gebruik van wilt maken dien je rekening te houden met eenmalige hardwarekosten à €450 en maandelijkse abonnementskosten van zo’n €100. Het abonnement biedt de mogelijkheid om tussentijds te pauzeren, maar desondanks is het natuurlijk een behoorlijke investering.

WiFi-hotspots

Misschien een open deur, maar we benoemen hem toch even. Veel reizigers realiseren zich namelijk niet dat er tegenwoordig bijna in elke openbare gelegenheid gratis internet verkrijgbaar is. Cafés, bibliotheken, restaurants, fastfoodketens, wasserettes, camperplaatsen en zelfs tankstations bieden tegenwoordig WiFi aan. Voor de prijs van een kopje koffie kun je vaak al gebruik maken van het internet. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de kwaliteit van dergelijke WiFi-verbindingen sterk kan variëren en de verbinding niet altijd betrouwbaar is. Daarnaast brengt surfen op openbare netwerken altijd enige veiligheidsrisico's met zich mee. Maar als je daar een beetje verstandig mee omgaat, kan de WiFi van McDonalds een heel goede aanvulling zijn op eerder genoemde mogelijkheden.
supersnel internet vanaf het terras als werkplek
TIP: Als je gebruik maakt van openbare WiFi-netwerken is het raadzaam je internetverbinding te beveiligen door middel van een VPN (Virtual Private Network).