Met de camper naar Münster: historie, sfeer en fietsen

Op zo’n twee uur van Utrecht ligt de historische Duitse stad Münster. Deze verrassende universiteitsstad biedt niet alleen historie en cultuur, de stad heeft bovendien een bijzondere aantrekkingskracht op Nederlandse bezoekers. Dat is te danken aan het Verdrag van Münster, dat het begin van de Nederlandse onafhankelijkheid markeert. Het is een plek waar de geschiedenis van Nederland en Duitsland samensmelt.
Met de camper naar Münster: historie, sfeer en fietsen

Uitvalsbasis

De rit naar Münster is een aangename reis door het Duitse landschap. Camperaars die vanuit Nederland vertrekken, nemen meestal de snelwegen A1 en A30. Een kalme rit, heel geschikt om in de juiste stemming te komen voor je bezoek aan Münster. Een camperplaats die je als uitvalsbasis kunt gebruiken is de openbare parkeerplaats bij het Mühlenhof-Freilichtmuseum. Deze ligt in het zuidwesten van de stad, vlak bij de Aasee. Vanaf hier kun je gemakkelijk de stad verkennen.

Band met Nederland

Münster heeft een rijke geschiedenis, met een opmerkelijke band met Nederland. Het beroemde Verdrag van Münster, dat de Tachtigjarige Oorlog beëindigde, werd hier in 1648 ondertekend. Dit verdrag markeerde het begin van de onafhankelijkheid van Nederland. Daarnaast staat Münster bekend als de stad van ‘Bommen Berend’, de bijnaam van bisschop Bernhard van Galen, die de stad Groningen belegerde in 1672.

Münster als historische stad

Tijdens je verblijf in Münster, moet je zeker de historische bezienswaardigheden verkennen. De stad heeft een prachtig oud stadscentrum met goed bewaarde vakwerkhuizen. De St. Paulus Dom, een indrukwekkende kathedraal uit de 13e eeuw, is een must-see. De Friedenssaal, de zaal waar het Verdrag van Münster werd ondertekend, is ook open voor bezoekers en biedt een kijkje in de geschiedenis. De stad heeft daarnaast ook een levendige kunstscene. Het Picasso Museum Münster en het LWL Museum voor Kunst en Cultuur bieden een gevarieerde collectie kunstwerken. Münster is een plaats waar kunst en geschiedenis samenkomen.

Lokale specialiteiten

Wat betreft eten en drinken moet je zeker de lokale gerechten proeven. ‘Töttchen’ is een originele specialiteit uit het Münsterland. Het is een hartige vleesragout, die pikant en zoetzuur op smaak wordt gebracht. Van oorsprong was dit een armeluismaaltijd, maar het ontwikkelde zich al snel tot een soort Westfaals nationaal gerecht. Vaak wordt er vers boerenbrood bij geserveerd. Münster staat ook bekend om zijn biercultuur. Proef een lokaal gebrouwen biertje in een van de vele gezellige bierhuizen. En als je van zoet houdt, probeer dan eens de Münsterländer Korn, een regionale likeur die je zeker opwarmt tijdens koude dagen.

Fietsstad Münster

Een andere opvallende eigenschap van Münster is de fietsvriendelijkheid. De stad wordt gezien als dé fietsstad van Duitsland vanwege de overvloed aan fietspaden en de grote studentenpopulatie. Pak vooral de fiets om de stad te verkennen. Münster is bezaaid met fietsen en heeft zelfs een autovrije ‘promenade’, die zich kilometerslang rond de oude stadsmuur slingert.

Kerstmarkt Münster

Wie de stad in december bezoekt, valt met de neus in de boter. De traditionele kerstmarkt transformeert de binnenstad van Münster namelijk in een sfeervolle winterse bestemming. Het historische Prinzipalmarkt-plein biedt een overvloed aan kraampjes met ambachtelijke geschenken, lekkernijen en glühwein.

Mix

Münster een bestemming die geschikt is voor zowel geschiedenisliefhebbers als levensgenieters. De stad straalt een rustige charme uit en biedt een aangename mix van cultuur en ontspanning. Of je nu geniet van een rustige avondwandeling door de oude straten, een historische rondleiding volgt, of gewoon lekker ontspant met een lokaal biertje, Münster (en het Münsterland) heeft elke reiziger genoeg te bieden.