Laura & Rick - Afval scheiden in de camper

Laura & Rick, Simply nomads
Rick (28) en Laura (29) bouwden een Fiat Doblo Maxi om tot mini camper. Ze leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij het ombouwen van de bus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips.
man kijkt uit over heidegebied - natuur milieu
Thuis gaat het al goed, plastic in de plasticcontainer en glas apart houden voor in de glasbak. Maar hoe gaat dit eigenlijk wanneer je op vakantie bent? Vaak gaat dan al het afval in één container. Maar dit is helemaal niet nodig. Ook tijdens jouw vakantie kan jij doorgaan met afval scheiden. Misschien heb je gewoon wat handige tips nodig. Helaas is een camper niet zo groot als een woning. Je hebt dus geen bijkeuken, garage of groot opberghok. Maar toch zijn er mogelijkheden om verschillende materialen allemaal hun eigen plekje te geven. Zelfs wij hebben in onze kleine camper ondervonden dat we gemakkelijk ons afval kunnen scheiden. Zelfs als je niet naar een camping gaat, is het in veel landen mogelijk jouw afval gescheiden weg te gooien.
Afvalzakjes

De prullenbak

Zorg er allereerst voor dat je een prullenbak met verschillende vakken aanschaft. Daarmee maak je het jezelf gemakkelijk. Nu ben je er nog niet, want de prullenbak moet een plekje krijgen. Voordat je overgaat op aanschaf, meet even je keukenkastje op, zodat je zeker weet dat het past. Er zijn ook tandem inbouw afvalbakken. Deze modellen nemen weinig ruimte in en ze zijn uitstekend geschikt voor in de camper. De perfecte prullenbak voor het restafval en plastic. Gooi nooit GFT-afval in de bosjes. Het lijkt misschien verleidelijk, maar wanneer iedereen het doet, wordt het al snel een zootje. Kies daarom voor biologisch afbreekbare zakken die je na de tijd makkelijk kan weggooien.
Afval scheiden camper

Glas en karton

Ook voor glas en karton zijn gemakkelijk oplossingen te vinden. Voor karton en papier maken wij altijd kleine kartonnen pakketjes met plakband. Zo houden wij onze kartonnen verpakkingen goed gescheiden. Een andere goede tip is om gelijk na een winkelbezoek al je voeding een plekje te geven in bewaarboxen en potten. Zo kan je in één keer veel afval scheiden en direct weggooien. Wanneer jij meer ruimte hebt in de camper kijk dan of je een doosje mee kan nemen uit de supermarkt. Zodoende hou je al het karton bij elkaar.
Afval camper gescheiden inleveren
Wanneer wij glas scheiden in de camper, spoelen wij dit altijd uit. Hierna doen we het in een linnen tas en bewaren we dit apart. Ook hiervoor geldt wanneer je meer ruimte hebt in de camper kan je gebruik maken van een krat of een opberg box.
verschillende afvalbakken

Het campertoilet

Dan blijft er nog één vorm van afval over. Het campertoilet. Hoe kan je deze nu ecovriendelijk legen? Op campings en camperplaatsen is er vaak een plek aanwezig waar jij jouw cassettetoilet of chemisch toilet kan legen. Een chemisch toilet kan ecovriendelijk zijn. Dit is het geval als je gebruikmaakt van ecovriendelijke vloeistof. Wat je wil vermijden is te veel toiletpapier. Wellicht ga je liever voor een composttoilet. Deze zijn er zelfs speciaal voor campers, bijvoorbeeld via het bedrijf EcoSave. De voordelen zijn dat je geen water meer nodig hebt en de afvalzak met compost bij het restafval kan doen. Mocht het mogelijk zijn, kan je het natuurlijk beter in de groencontainer deponeren. Maar deze zijn op vakantie niet altijd beschikbaar.

Een paar praktische tips

  • Camperaars die hun afval liever niet binnen hebben, kunnen haakjes met zuignappen gebruiken. Deze bevestig je makkelijk aan de buitenzijde van jouw camper.
  • Je kan ook een tafelclip kopen. Klik hem op je tafel en hang er een afvalzak aan. Ook kan je een aparte bijpassende prullenbak kopen.
  • Koop je groente en fruit op lokale markten. Zo heb je minder plastic afval.
Koken voor camper
Wij hopen dat je iets hebt aan onze tips. Mocht je benieuwd zijn naar meer over een duurzame camper, je kunt ons ook volgen op Instagram @simply.nomads.