Klusvideo

Hoe verwissel ik de band van de camper?

Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van de camper. Met het juiste draagvermogen, een goede conditie en de juiste bandenspanning draagt de band sterk bij aan de verkeersveiligheid, de rijstabiliteit en het rijcomfort van de camper. Ondanks je allerbeste bandverzorging kan deze tijdens een rit lek raken. We laten je zien hoe je een lekke band vervangt.

Benodigdheden

  • Krik
  • Wielboutsleutel
  • Reserveband of Reparatie set
  • Optioneel 2 wielgeleide bouten
  • Handschoenen
Krik en gereedscahp voor band wisselen van de camper

Stap 1. Denk aan veiligheid

Denk allereerst aan de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers. Kies een veilige stopplaats. Een band vervangen op de vluchtstrook langs een drukke snelweg is erg gevaarlijk. Verlaat in dat geval de camper en waarschuw de hulpdiensten. Gebruik veiligheidshesjes, waarschuwingslichten en plaats de gevarendriehoek langs de weg.

Stap 2. Voorkom wegrollen

Kan er geen pechhulp ingeschakeld worden, dan moet je zelf aan de slag. Zorg dat de camper niet kan wegrollen door de handrem te gebruiken en/of in de eerste versnelling te schakelen. Heb je een wielblok, zet dat dan bij een lekke voorband, achter het achterwiel aan de andere zijde van de camper en bij een lekke achterband, vóór het voorwiel aan de andere zijde.

Stap 3. Draai wielbouten los

Voordat je de camper omhoog krikt, draai je de wielbouten alvast 1 slag los. Dit gaat makkelijker wanneer het wiel nog op de grond staat.

Wielbouten iets lossen vóór het opkrikken

Stap 4. Plaats krik

Plaats de krik op een stevige ondergrond en zoek het krikpunt onder de camper. Het juiste krikpunt vind je in je campermanual. Zorg dat de krik stabiel staat en de camper niet beschadigt. Draai de krik omhoog terwijl je in de gaten houdt dat de krik stabiel blijft staan. Krik totdat het wiel los is van de grond en vrij kan draaien.

Krik op juiste plek onder de camper plaatsen

Stap 5: Gebruik wielhangers (als je die hebt)

Als je wielhangers hebt, draai dan eerst de bovenste twee schroeven los en zet er de metalen wielhangers voor in de plaats. Zodra je de andere bouten losschroeft blijft het wiel dan nog even hangen. Dat is vooral handig bij het plaatsen van het reservewiel.

Wielhangers houden de band fijn in positie

Stap 6. Verwijder wiel

Draai de overige wielbouten helemaal los en verwijder het wiel.

Afnemen van de band

Stap 7: Plaats reservewiel

Plaats het reservewiel. Als je wielhangers gebruikt schuif je het wiel over de hangers,  schroef je dan de onderste wielbouten vast en vervangt tenslotte de wielhangers door de laatste bouten.
Draai de wielbouten handvast. Laat de camper weer op de grond zakken en draai vervolgens de wielbouten nu kruislings goed vast. Bedenk dat de reserveband mogelijk een (veel) te lage spanning heeft. Heb je een bandenreparatieset, dan kan je daarvan de pomp gebruiken, maar let goed op dat je er niet onbedoeld reparatievloeistof in spuit!
Controleer anders de luchtdruk bij de eerste benzinepomp. Herhaal het vastdraaien van de wielbouten na 100km rijden om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten.

Plaatsen en vastzetten goede band

Gebruik van een banden reparatie set

In plaats van het wiel te vervangen, kan je een noodreparatie uitvoeren met een bandenreparatieset. Dit is bedoeld voor een tijdelijke reparatie waarmee je naar een bandenreparatiebedrijf kunt rijden. Raadpleeg altijd vooraf de handleiding van de bandenreparatieset. De reparatievloeistof wordt onder druk in de band gespoten en sluit het lek van binnenuit af. De reparatievloeistof maakt het later repareren van de band wat arbeidsintensiever, mogelijk moet de band alsnog vervangen worden.

Alternatieve aanpak met bandenreparatieset

Bandendruk

De foto toont de stand “repareren’ van de reparatieset. Als je alleen de bandendruk wilt verhogen, kan je de compressor daarvoor ook gebruiken. Gebruik dan de zwarte slang en zet de knop in de stand ‘oppompen’, bij het fietspomp logo. Plug de reparatieset in de stroomvoorziening in de camper. Bevestig de gewenste aansluitslang op het ventiel, start de motor (in zijn vrij!) en zet de schakelaar in de juiste stand. Controleer met de drukmeter of de bandendruk voldoet aan de vereiste waarden in de camperhandleiding.

Goed op druk brengen of druk controleren met bandenpomp

Stap 8: Verwijder krik

Als de band op druk blijft, is de reparatie geslaagd. Voordat je de reis vervolgt, verwijder je de krik en berg je alle gereedschappen weer veilig op. Een spoedreparatie met de reparatieset is bedoeld om een rit naar een bandenbedrijf te kunnen maken. Wanneer daar een nieuwe band is aangebracht kan je de de camperreis vervolgen.

Opruimen krik
Verder lezen