Hoe lang gaan de banden van mijn camper mee?

Ook camperbanden hebben niet het eeuwige leven. Hoe lang ze dan wel meegaan? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.
Hoe oud je camperbanden kunnen worden, is van verschillende factoren afhankelijk. Zorg je bijvoorbeeld altijd voor de juiste druk op de banden? Is je camper een kilometervreter? En raken je banden wel eens beschadigd?

Leeftijd van camperbanden

Doorgaans is de leeftijd van de band de doorslaggevende reden om ‘m te vervangen. Vanaf zes jaar na montage is het verstandig de camperband jaarlijks door een specialist te laten controleren. Deze kijkt onder meer naar beschadigingen, verdroging, scheurtjes, velgaansluiting en maakt hiervan een rapport op. Het is handig om het resultaat van de controle op de servicebon te laten vastleggen voor de verzekering, mocht dat van belang zijn bij een schade.

Camperbanden uiterlijk na 10 jaar vervangen

Na goedkeuring kan de camper weer een jaar vooruit, maar na uiterlijk tien jaar is het zeker tijd voor nieuwe banden. Ook al hebben de banden nog voldoende profiel.

Leeftijd camperband achterhalen

De leeftijd van de band is meestal te zien aan de dotcode die op de zijkant van de band staat. De laatste 4 cijfers in het kader geven het weeknummer en jaar van productie aan. Staat er bijvoorbeeld 1417 in het kader, dan is de band gemaakt in de 14e week van 2017. Belangrijker echter is wanneer de camperbanden in gebruik zijn genomen, aangezien ze pas later gemonteerd kunnen zijn. Die datum staat op de servicebon. Als je nieuwe banden koopt en de dotcode is van één of twee jaar eerder, hoef je je daar dus geen zorgen om te maken.

Profieldiepte camperbanden

Vrijwel elke camperaar weet dat je bij een versleten profiel nieuwe banden nodig hebt. Maar wat is versleten? Een veilige minimumgrens is 2,5 millimeter - voor winterbanden zelfs 4 mm - en het wettelijke minimum is 1,6 millimeter. Maar een camper maakt soms zo weinig kilometers dat hier niet snel een probleem mee ontstaat.
Wanneer deze minimale 1,6 mm is bereikt, kun je zien dat de slijtage-indicatoren precies even hoog zijn als het loopvlak. De plaats van de slijtage-indicatoren in het loopvlak zijn te herkennen door de letters TWI (Tread Wear Indicator) of een pijltje op verschillende plaatsen op de wang van de band.

Controleer regelmatig de bandendruk

Ook de juiste druk van de band is van belang voor de levensduur. Zowel aan de te zachte als te harde banden kleven risico’s. Controleer daarom de bandendruk minstens voor iedere lange reis én om de twee weken als je op pad bent.
Kijk hiervoor naar de sticker in een van de deurstijlen, in het handschoenenkastje, achter de brandstofklep of achter de zonneklep. De juiste bandendruk staat ook in de gebruiksaanwijzing van de camperfabrikant.

En controleer op beschadigingen

Wanneer je bezig bent met het controleren van de bandendruk, check dan meteen of je tekenen van beschadigingen ziet aan de band of velg.
Controleer daarbij op:
  • scherpe voorwerpen in het rubber.
  • ontbrekende stukjes.
  • (droogte)scheuren.
  • bobbels aan de zijkant.
  • beschadigingen van de velgrand.
Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.