Het Land van Cuijk in 5 hoogtepunten

Het Land van Cuijk is de gastvrije streek tussen Peel en Maas en barst van de toeristische attracties. Het is een verrassend gevarieerde camperbestemming.

1. Historisch Grave

Dat Grave een roerige geschiedenis kent, blijkt wel uit het opvallende feit dat het de meest belegerde vestingstad van Nederland is. Door de strategische ligging pal aan de Maas zijn hier door de eeuwen heen vele veldslagen gevoerd, waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in de historische binnenstad.

historische huizen in Grave Noord-Brabant met mensen

Het historische centrum van Grave ©Visit Brabant

Tijdens een wandeling door de romantische – en soms piepkleine - straatjes en steegjes van de voormalige garnizoensstad, ligt de rijke historie dan ook voor het oprapen. Op nog geen vierkante kilometer stuit je op talloze monumenten, zoals de imposante Sint-Elisabethkerk, het eeuwenoude Emmausklooster en de fraaie Hampoort.

Grave St Elizabethkerk met twee mensen op voorgrond winter

Op de achtergrond de Sint-Elisabethkerk©Visit Brabant

2. Oorlogsmuseum Overloon

Een ander niet te missen historisch hoogtepunt in het monumentale Land van Cuijk is Oorlogsmuseum Overloon. In het grootste oorlogsmuseum van Nederland krijg je een indringend beeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en is er speciale aandacht voor de Slag bij Overloon. Een deel van de collectie oorlogstuigen is zelfs daadwerkelijk gebruikt tijdens deze felle strijd. Helemaal bijzonder: tijdens de openingsuren kun je over een lengte van 90 meter op drie meter hoogte via een fietsbrug dwars door het museum fietsen.

Oorlogmuseum Overloon

De fietsbrug is toegankelijk vanaf de openbare weg©Visit Brabant

3. Natuurlijke blikvangers

Naast al het historische geweld beschikt de regio in Noordoost-Brabant over een ongekende variatie in natuur. Gemeten naar de oppervlakte van het gebied zou het Land van Cuijk zelfs het meest gevarieerde landschap van Nederland zijn. Oftewel: hup, de natuur in. Te voet of te fiets. Ontdek bijvoorbeeld de afwisselende natuur tijdens een tocht door de Staatsbossen van Sint-Anthonis, struin door de Overloonse Duinen of beleef het unieke UNESCO-gebied De Maasheggen, ’s lands oudste cultuurlandschap.

land-van-cuijk-natuurpoort-de-heksenboom_visitbrabant

Natuurpoort De Heksenboom© Visit Brabant

4. Het water op

Als het weer het toelaat, is het heerlijk om het water op te gaan. Ten oosten van het Land van Cuijk slingert de Maas op de grens van Noord-Brabant en Limburg door het groene landschap en ervaar je vanop het water een deken van rust. Ook op en rond de verschillende recreatieplassen is het goed toeven. Grootste en bekendste: De Kraaijenbergse Plassen.

Met 475 hectare is het een uitgestrekt watersportgebied dat zich perfect leent om te zeilen, varen, surfen of suppen. Bovendien telt het gebied meer dan 15 kilometer aan wandel- en fietspaden, waardoor ook landrotten zich hier als een vis in het water zullen voelen.

5. Rondje33

Toegegeven, met 153 kilometer is de fietsroute Rondje33 aan de lange kant, maar eenmaal voltooid heb je wel alle 32 dorpen en de stad Grave gezien. Uiteraard kun je ook een deel van de route volgen.

fietsen_sint-anthonis_visitbrabant

De Staatsbossen bij Sint-Anthonis©Visit Brabant

Laat je bijvoorbeeld imponeren door de Sint-Martinuskerk in Cuijk, verken het kastelenduo in Mill, stap in Boxmeer af voor een bezoek aan het kasteelmuseum of ontdek de charmante dorpjes in het stille achterland.

Sint Martinuskerk fietsen Cuijk Maas

De indrukwekkende Sint-Martinuskerk aan de Maasboulevard in Cuijk©Visit Brabant

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 9-2022 lees je meer over oostelijk Brabant en Limburg. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.