Een lange camperreis tijdens een pandemie

Maarten & Geeske
De Utrechtse (36) Geeske, Maarten (34), Fien (4) & Jip (2) trekken al een tijdje door Europa met hun camper. De komende maanden nemen ze jullie graag mee onderweg. Deze keer gaan ze dieper in op hoe het is om te reizen tijdens een pandemie.
Op 13 januari begon onze grote reis. Op naar het warme zuiden van Spanje. Zorgeloos gingen we op pad. We hadden de smaak van het vrije reizen al snel te pakken en van de pandemie was nog geen sprake. We konden overal ons huisje neerzetten, door dorpjes en steden lopen, genieten van de natuur en onze tijd samen.

Gedwongen rust die we stiekem zochten

Het haastige reizen veranderde in Portugal. We kwamen nog net tot het uiterste puntje Sagres toen de lockdown werd afgekondigd. We waren pas twee maanden onderweg. We reden snel naar camping Serro da Bica van het Nederlandse echtpaar Menno en Miranda, want terug naar Nederland zagen we niet zitten. We hebben zeven weken stilgestaan en ons geen dag verveeld. Menno deed voor iedereen boodschappen, er werd een speeltuin aangelegd, samen metselden we een pizzaoven. En rondom de camping was volop natuur voor hardlopen, fietsen, yoga en met de kinderen bloemen plukken, steentjes zoeken en spelen aan de rivier. De lockdown in Portugal gaf ons gedwongen de rust die we stiekem zochten, middenin de natuur. Dit zou voor ons in Nederland wel anders zijn geweest: werkstress, hectiek van kinderopvang en school, afstand houden van vrienden en familie en natuurlijk alle andere verleidingen van een grote stad

Even terug naar Nederland

Als een van de eersten verlieten we de camping en reisden we begin mei verder door Portugal. De gemoedelijke Portugese sfeer was helaas niet terug, stranden waren leeg en winkels, autogarages en waterpunten voor de camper waren veelal nog gesloten. We besloten terug te gaan naar Nederland, voor klusjes aan de camper, klantbezoeken voor Geeske en ons voor te bereiden op Scandinavië. Want Scandinavië stond hoog op ons wensenlijstje en leek ons juist tijdens deze pandemie een veilige bestemming. Na Scandinavië trokken we terug naar het zuiden, via de Alpen, Italië, Slovenië, Kroatië en de Balkan door naar Griekenland. Waar we de komende maanden zullen rondtrekken.

In Scandinavië overal alleen

Ons geluk was dat we al voor Europa hadden gekozen. Een camper geeft kinderen een veilig thuisgevoel. We zijn veel buiten en hebben praktisch alle spullen altijd bij ons. Het reizen na de eerste lockdown is heel anders dan daarvoor. In Spanje stonden we hutjemutje op populaire plekken, maar in Scandinavië stonden we veelal alleen of vooral tussen de Noren zelf. Reizen anno 2020 geeft als voordeel dat het overal rustig is, topattracties zoals Venetië en het Plitvice Nationaal Park loop je rustig en veilig door. Met jonge kinderen maken we weinig gebruik van horeca of andere binnenruimtes. We lopen feitelijk alleen risico in de supermarkt en als we mensen ontmoeten, alhoewel dit vrijwel altijd in de buitenlucht is op gepaste afstand.
Maar natuurlijk is het ook vervelend, de sfeer is anders en het vrije reizen is erg onzeker. Waar kan je naartoe? Kom je de grens wel over, wat zijn de regels voor mondkapjes, buiten zijn en winkelen en hoe zorg je ervoor dat je afstand van iedereen kan houden? Maar bovenal, welke planning is handig om niet in risicogebieden te komen, maar ook te kunnen blijven genieten van het vrije reizen en de mooie natuur. Kortom, reizen is dit jaar niet simpel en niet alle bestemmingen zijn mogelijk. Zo hebben we de Baltische staten moeten overslaan en hebben we vluchtig door zowel Portugal als de Balkan moeten reizen. Als we deze pandemie zagen aankomen, waren we waarschijnlijk niet gegaan. Maar wij zijn blij dat we op een veilige manier toch verder kunnen reizen.
We vonden het fijn ons beeld te delen over het reizen in 2020, vanaf nu zullen we meer delen over het reizen met jonge kinderen. Vragen of suggesties voor onze blog? Deel het met ons via Instagram #langsdekust.

Veel liefs,

Maarten & Geeske