De hoogtepunten van IJsland met de camper

Tekst en foto’s: Rosanne Vriend

Een half uurtje onderweg in de camper levert zo al meer dan tien adembenemende uitzichten op door je camperraampje. Van bergen, zee, groen heuvelland, gletsjers en watervallen naar vulkanische landschappen: er zijn maar weinig landen die zo’n grote verscheidenheid aan natuur bieden als IJsland. In een (huur)camper zit je op de eerste rij om het natuurrijk te ontdekken. Redacteur Rosanne bezocht verschillende natuurlijke hoogtepunten.

Dat de natuur zo z’n gang kan gaan in IJsland komt voor een groot deel doordat er zo weinig mensen wonen. Het eiland tussen Groenland en Noorwegen is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland met ongeveer net zo veel inwoners als de stad Utrecht. Er zijn niet veel plekken ter wereld waar de bevolkingsdichtheid zo laag is.

Eigen camper of huurcamper?

Je kunt je eigen camper meenemen naar IJsland voor een rondreis, al is dit wel een kostbare onderneming. Er is slechts één rederij, Smyril Line, die naar IJsland vaart en deze ferry brengt je vanaf Denemarken in ongeveer drie dagen naar IJsland. De prijzen lopen erg uiteen, afhankelijk van hoe vol de ferry is en welk seizoen het is. Maar houd al gauw rekening met een prijs van minimaal € 700. Je kunt ook je camper laten verschepen en zelf vliegen. Er wordt best vaak voor deze optie gekozen omdat je met name veel tijd wint. Een laatste optie is om erheen te vliegen en een camper ter plekke te huren.

Laten we als eerste even melden dat IJsland sowieso geen goedkoop land is, dus voor welke optie je ook kiest: diep in de buidel tasten is onvermijdelijk als je een camperreis over IJsland wilt maken. Welke optie je ook kiest, als je een echte actieveling bent, neem dan ook een kleine kampeerset mee met een tentje en matje. Zo kun je ook meerdaagse hikes maken op plekken waar je met de camper niet kunt komen.

Welke route?

Als de camper eenmaal in je bezit is, wacht er een wereld om ontdekt te worden. Het vulkanische binnenland van IJsland is voor een groot deel onherbergzaam en daarom ontoegankelijk voor campers, tenzij je een 4×4 exemplaar tot je beschikking hebt. Wat de meeste mensen doen die in IJsland zijn en minimaal twee weken de tijd hebben, is de ringroad rijden. Deze weg leidt, zoals de naam al doet vermoeden, als een ring om het eiland heen. Onderweg kom je de belangrijkste natuurlijke meesterwerken tegen van het land. Of je moet er even een stukje voor omrijden, ook geen probleem. Je begint en eindigt je reis eigenlijk bijna altijd in de hoofdstad Reykjavik. Een gemoedelijke en moderne stad waar je weer even onder de mensen bent.

Waar slapen?

Er zijn redelijk veel campings door het hele land te vinden, en met name aan de ring road. Qua faciliteiten zijn de campings over het algemeen meer basic dan in Europa. Voor een warme douche betaal je bijvoorbeeld altijd wel extra. Wel is er eigenlijk standaard een overdekte, gezamenlijke keuken aanwezig. Zodat je ook als je een klein tentje hebt, warm kan koken. Bovendien bieden veel campings een verwarmde huiskamer en uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit erg aangenaam is. Het weer in IJsland kan namelijk nogal spoken, ook midden in de zomer, en dan is het wel lekker dat je tenminste ergens warm en droog terecht kunt. Toen wij er waren in augustus was het gemiddeld zo’n 13 graden en we hadden veel regen. Vrienden die er twee weken later waren hadden zo’n 20 graden en veel zon. Je kan dus pech of geluk hebben.

Hoogtepunten

Voor ons waren de hoogtepunten van onze reis de meest afgelegen plekken die we bezochten. Wij houden wel van avontuur en dan ben je in IJsland helemaal op de juiste plek. Zo zijn we naar het uiterste noorden gereden van IJsland, naar Isafjordur, en hebben daar de boot genomen naar het onbewoonde schiereiland Hornstrandir. Hier hebben we een meerdaagse hike gemaakt door de onherbergzame IJslandse natuur. Een bekender hoogtepunt was voor ons de Fimmvorduhals hike. Deze begin je vanaf de waterval Skogafos in het zuiden van IJsland en leidt naar Porsmork. De hike is 26 kilometer en kun je in één of twee dagen doen. Het landschap dat aan je voorbij trekt is, zo enorm veelzijdig, dat zie je echt bijna nergens anders ter wereld. Eenmaal in Porsmork kun je met een 4×4 bus terugrijden naar Skogafos (dit moet je wel reserveren) of net als wij weer teruglopen. Dit zijn uiteraard persoonlijke hoogtepunten, er is nog veel meer te zien en ontdekken qua natuur, zeker ook als je minder sportief bent. Er zijn alleen al meer dan tienduizend watervallen te vinden in IJsland, om maar wat te noemen.

Best beoordeelde overnachtingsplaatsen op Campercontact op IJsland:
1. Hellissandur Camping, Hellissandur
2. Skaftafell Camping, Öræfi
3. Camping 66.12, Hallbjarnarstair
4. Tjaldsvi Tungudal Tunguskogur, Isafjordur
5. Fossardalur Campsite, Djupivogur

Klaar om IJsland te ontdekken met de camper? Bekijk onze praktische tips voor een camperreis naar IJsland.