De Drentsche Aa

Tekst en foto's Rob en Elze Klute

De mooie camperplaats aan het Paterswoldsemeer is ons startpunt voor een zwerftocht langs de Drentsche Aa, een stelsel van beken in de vorm van een A. Ontstaan in de ijstijd hebben de wateren hun natuurlijke loop behouden, al is door stedelijke ingrepen de benedenloop in Groningen verdwenen.

Drentsche Aa Camper 2

Om het Friescheveen heen

Schuin tegenover de camperplaats ligt café Friescheveen op de grens van Groningen en Drenthe. We lopen hier het stroomgebied in waar de naam Drentsche Aa verandert in Oude Aa. Wat een genot om hier te wandelen. Met behulp van een gratis app van Mapy.cz vinden we het juiste pad rond het Friescheveen naar een vogelobservatiehut. In het voorjaar broedt een grote kolonie aalscholvers hoog in de bomen. We maken kans om het ijsvogeltje, de visarend en de tafeleend te spotten, rare naam trouwens. Dat lukt niet, we moeten het doen met een koppel ganzen en hun jongen.
De plas dankt zijn naam aan de Friese verveners. Door afgraving ontstonden trekgaten die weer dichtgroeiden en zo veranderden in een moerasbos. Als we over een dijkje terugwandelen, zien we in de verte een ree met twee kalfjes in het land grazen met op de achtergrond de Witte Molen van Haren. Daar voert een duiker het beekwater onder het
Noord-Willemskanaal door.

> Natuurmonumenten Friese Veen

drentsche-aa-friese-veen

Richting Zuidlaren

We gaan richting Zuidlaren en staan letterlijk en figuurlijk even stil langs de spoorbaan bij De Punt. Onze gedachten gaan terug naar 1977 toen we beroepsmatig met de treinkaping te maken hadden. De heftige gebeurtenissen kunnen we ons nog helder voor de geest halen.
De dorpjes Noordlaren en Midlaren zien er nog net zo uit als vroeger. Dit prachtige stuk Drenthe staat vol met rododendrons en het is dan ook een plezier om hier doorheen te rijden. In Zuidlaren wordt jaarlijks op de derde dinsdag van oktober een van de oudste paardenmarkten van Nederland gehouden. Ter gelegenheid van de 800ste markt onthulde prins Willem-Alexander in 2000 een groot bronzen beeld van een stel paardenhandelaren. Zeg je Zuidlaren, dan zeg je Berend Botje. Een beeld dat hem voorstelt staat in het
Molenmuseum de Wachter, nu vanwege corona gesloten. We vinden een plek op camping De Vledders in Schipborg en springen nog even op de fiets voor een ritje langs de houten bruggetjes over de Drentsche Aa.

> Naar Zuidlaren

drentsche-aa-paardenmarkt

Landgoed Schipborg

We stoppen onder aan de Kymmelsberg, de hoogste heuvel van stuifzand in Drenthe. We klimmen erop en hebben zicht op de meanderende Drentsche Aa, die eigenlijk nooit uit beeld is tijdens ons rondje zwerven. In de zeventiende eeuw liepen hier de verbindingswegen van Duitsland naar Amsterdam en van Coevorden naar Groningen. De restanten van de karrensporen zijn nog steeds waarneembaar. Even verderop ligt het landgoed Schipborg verscholen in het groen, niet toegankelijk voor
publiek. Berlage ontwierp de boerderij en het park eromheen begin twintigste eeuw in opdracht van de familie Kröller-Müller. Wel kunnen we tot bij de vijver komen, omringd door muren van rododendrons. We steken de rijweg over en wandelen naar de Strubben-Kniphorstbosch met de eeuwenoude eiken. Doordat schapen aan de eiken vraten,
konden deze niet doorgroeien en zo werden het stobben of strubben. Toen ze naderhand wel konden uitgroeien, ontstonden de grillige struikeiken van nu. Bijzonder om te zien.

drentsche-aa-hunebedden

Anloo, Taarlo en Rolde

Onze volgende stop is in het idyllische en goed bewaard gebleven es- of brinkdorpje Anloo. Aan de Kerkbrink staat het oudste romaanse kerkgebouw van Drenthe. Deze Sint-Magnuskerk uit de elfde eeuw is opgetrokken uit tufsteen en gevoegd met gestampte schelpen. Rondom liggen de oude boerderijen met daarachter de essen. De Homanshof,
een rijksmonument, is een achttiende-eeuwse Saksische boerderij, in gebruik als informatiecentrum. We zetten onze camper op minicamping de Balloohoeve in Balloo.
Hiervandaan fietsen we naar Taarlo, ook alweer een fraai brinkdorpje. We bekijken de drinkplaats voor het vee. Vroeger werd het water ook gebruikt door de brandweer. In dergelijke dorpjes is de brink, vaak omringd door eikenbomen, het centrale punt waar de dorpspomp stond en de was te bleken werd gelegd. Twintig minuten verderop fietsen we Rolde binnen. Rolde heeft een prachtig voormalig gemeentehuis en een korenmolen waar je meel kunt kopen om verdraaid lekkere pannenkoeken mee te bakken. Wij kunnen het weten, want wij hebben het gedaan.

> Anloo

Van Balloo naar Grolloo

Vandaag fietsen we naar het Balloërveld en stappen af bij de schaapskooi. Een ontmoeting met het Drentse heideschaap mag niet ontbreken. De kudde van het Balloërveld is met enkele honderden heideschapen de grootste van Drenthe. Naast de fraaie schaapskooi is een informatiecentrum, wolatelier en spinnerij. Dat de schaapskooi er zo mooi uitziet, heeft een trieste reden: de vorige is in 2011 afgebrand. We vragen waar de kudde ongeveer rondloopt. Fietsend over de grote stille heide en de zandverstuivingen vinden we uiteindelijk de kudde, grazend op weg naar de schaapskooi, onder toezicht van een herderin met haar bordercollie.
Op naar Borger op de Hondsrug, de hunebeddenhoofdstad van Drenthe. Je vindt er elf exemplaren, waaronder een met liefst negen dekstenen. Onderweg stoppen we in het R&B-dorp Grolloo, bekend van Harry Muskee van Cuby + Blizzards, die heel andere muziek maakte. Voor deze legendarische band is C+B Museum ingericht. Want ja, de bluesmuziek lééft.

> Schaapskudde Balloo

Struinen rond Borger

De Saale-ijstijd vormde zo’n honderdduizend jaar geleden de Hondsrug, een heuvelrug die zich uitstrekt van Emmen tot aan de stad Groningen. Sinds 2013 heeft dit gebied de status van Unesco Global Geopark. In het Hunebedcentrum in Borger maak je een reis door de tijd en ontdek je wat deze ijstijd ons op geologisch, archeologisch en cultuurhistorisch
gebied heeft nagelaten. Een expositie van ingerichte boerderijen laat zien hoe de hunebedbouwers leefden. Ook kijken we even rond in de naastgelegen keientuin, de grootste van Nederland. Bordjes bieden uitleg over de herkomst en aard van de  verschillende soorten steen. Nooit gedacht dat stenen zo interessant kunnen zijn. Aan de andere kant van Borger ligt in de boswachterij Gieten-Borger het Buitencentrum Boomkroonpad van Staatsbosbeheer. Een wandeling over dit pad begint onder de grond en gaat uiteindelijk tussen de toppen van de bomen door. Het coronavirus houdt de toegang nog even gesloten. Wel doen wij de gele wandeling die langs een aantal fraaie houtsculpturen gaat.

> De Hondsrug

Overnachten

Camperplaats Paterswoldsemeer- DeLijte, Haren 28257
Camping De Vledders, Schipborg 63645
Camping de Balloohoeve, Balloo 47770
Camperpark Nuuverstee, Borger 15158

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Gpx-routebestanden