De Dommel in vier spetterende tochten

De rivier de Dommel kronkelt zo’n 100 kilometer door de mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant. Ga dus zeker het water op en maak een spetterende camperreis.

1. Dwars door de Malpie

Het beste vervoersmiddel om optimaal te genieten van de Brabantse laaglandvallei? De kano. Met deze smalle boot geraak je op prachtige plekken die zelfs verborgen blijven voor fietsers en wandelaars.
malpie_-valkenswaard-4
De groene oase van De Malpie © Visit Brabant
Bijvoorbeeld tijdens het traject Borkel-Valkenswaard. Deze circa 8 kilometer lange route over de ondiepe en rustige stromende Dommel voert je dwars door het groene natuurreservaat De Malpie en trakteert je op een oase van rust. Eindpunt is de Venbergse Watermolen, een van de oudste molens van Nederland.

2. Rondje Boxtel

Een andere echt kanobelevenis is het ‘Rondje Boxtel’. Dit 9 kilometer lange rondje slingert door het levendige centrum van Boxtel én toont je de schitterende natuur er net buiten. In het hart van dit Brabantse dorp zie je onder meer de statige Sint-Petrusbasiliek en stap je vanaf het water zo een gezellig terras op.
kasteel_stapelen_-boxtel
Het sprookjesachtige Kasteel Stapelen ligt aan de oevers van de Dommel © Visit Brabant
Buiten het centrum beland je in een andere wereld en waan je je in sommige stukken in het buitenland. Eenden dobberen gezellig met je mee en pootjebadende Schotse Hooglanders slaan je rustig gade. Iets spannender wordt het bij de stroomversnelling met kanogoot, maar als je de instructies volgt, bereik je de finish met droge kleren.

3. Dichtend over de Dommel

Even iets anders dan kanoën? Stap dan aan boord van de fluisterboot van Vestingfietsen. Vanaf het startpunt in Halder gaat het stroomafwaarts richting Bastion Oranje in ’s-Hertogenbosch en passeer je schitterende kastelen als Nieuw-Herlear en Maurick.
s-hertogenbosch-dommel
De Dommel stroomt door het hart van de Brabantse hoofdstad © Visit Brabant
Helemaal bijzonder wordt als je meegaat met de poëzietocht. In een overdekte boot luister je naar gedichten en liedjes over de Dommel en leer je de rivier van een andere kant kennen. Tip: informeer vooraf naar de mogelijkheden.

4. Lekker suppen

Staand op een supboard biedt de Dommel wéér een ander perspectief: je kijkt niet tegen de oevers aan, maar overziet de weilanden en akkers die tegen de rivier aan liggen. Ondertussen laat je je door de stroming meedrijven en geniet je van de natuur.
suppen_s-hertogenbosch-dommel
Ook in 's-Hertogenbosch kun je suppen © Visit Brabant
Verken bijvoorbeeld het Dommeldal tussen Sint-Oedenrode en Boxtel. Tijdens deze tocht van zo’n 11 kilometer lang doorkruis je een beschermd natuurgebied en zie je onderweg fruitbomen in boomgaarden, grazende koeien en oude landerijen. Ook het stuk tussen Son en Sint-Oedenrode is een prachtige tocht. Nieuwsgierig naar meer mooie routes en plekken om te suppen rondom Meijerstad? Neem dan contact op met een SUP-verhuurder uit Sint-Oederenrode.

Routekaart

routekaart_campertocht_dommel_ In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 6-2023 lees je meer over de campertocht langs de Dommel. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.