Champagne-Ardenne
Op een paar uurtjes rijden van Nederland ligt de streek Champagne-Ardenne, waar diepe valleien, flinke heuvels, wilde bossen en wijnvelden elkaar afwisselen. Van die
wijnvelden komt de wereldberoemde bubbelwijn champagne, die we natuurlijk gaan proeven. We beginnen onze tocht in het Noord-Franse Rocroy.
Van Rocroy tot Charleville
Mooiste plein van Europa
Het in een stervorm gebouwde Rocroy is een voormalig garnizoensstadje, waar de Spanjaarden in de Dertigjarige Oorlog (1614 – 1644) na honderd jaar overheersing de definitieve nekslag kregen. We wandelen door het slaperige stadje en komen uiteindelijk terecht op de remparts, de wallen rond de stad, waar een toeristisch pad ons in een uur rond de stad leidt. Daarna gaan we door naar Monthermé, dat een prima camperplaats
aan de Maas heeft en in het centrum van de Maasvallei ligt, zodat we twee kanten op kunnen fietsen.
Noordelijk gaat de tocht naar Funay en zuidelijk naar Charleville-Mézières. Beide tochten van zo’n zestig kilometer zijn qua natuurschoon zeker de moeite waard, maar ook vanwege de sfeervolle dorpen en leuke sluizen. Het prima fietspad vlak langs de oever leidt ons de tweede dag naar Charleville, met het onwaarschijnlijk fraaie Place Ducale. Het is bijna een duplicaat van het Parijse Place des Vosges, volgens velen het mooiste plein van Europa. Genieten geblazen dus, voor we terugfietsen.
Epernay en Mareuil-sur-Ay
Naar de champagnevelden
Onderweg naar Epernay, het centrum van de champagnestreek, komen we langs Reims, dat we niet willen overslaan. We parkeren de camper op het parkeerterrein van een centre commercial, net buiten de stad. Na een kwartiertje fietsen komt de kerktoren van de Basilique Saint-Remi in beeld. Van buiten niet al te fraai, maar van binnen des te mooier en indrukwekkender, door de omvang en door de zuilengalerij.
Een paar honderd meter verderop komen we op het fraaie plein van de L’église Notre-
Dame, waar we bij de glimlachende engel naar binnen gaan. De pracht en praal spatten ons tegemoet, maar de Basilique vinden we toch indrukwekkender. Na een lunch in deze ruim opgezette stad met statige gebouwen en chique winkels zoeken we de camper weer op. We willen vandaag nog een plekje vinden in of in de buurt van Epernay. Dat lukt niet, dus we rijden door naar de camperplek in Mareuil-sur-Ay, waar gelukkig nog één plekje vrij is.
Wijnhuizen in Epernay
Ondergrondse stad
We fietsen de volgende ochtend terug naar Epernay om onze kennis over champagne bij te spijkeren. In de Avenue de Champagne zijn tientallen maisons de champagne, die rijkdom
uitstralen. Opvallend is een bijzondere toren met een complex aan bijgebouwen: Maison Castellane, wijnhuis sinds 1895. Bij de vraag naar een rondleiding vallen we met de neus in de boter: die start over tien minuten.
Gids Margot loodst ons door de fabriek, waar de flessen labels krijgen en worden verpakt. Dan gaan we naar een ruimte met een aantal tanks van 100 duizend liter. Vervolgens dalen we af in de kelders van het gebouw, waar 15 miljoen flessen liggen te rijpen. Het wijnhuis
heeft een wirwar van zes kilometer aan gangen, vol met flessen die liggen te rijpen, wat minstens drie jaar duurt. Heel Epernay is onderkelderd, met een gangenstelsel van in totaal 110 kilometer lang, vertelt Margot. En alle gangen zijn met elkaar verbonden, een ondergrondse stad dus. Bij het afscheid heffen wij het glas.
Steegjes en vakwerk in Troyes
Hersteld na vele aanvallen
Voor een bezoek aan Troyes parkeren we de camper net buiten de stad, waarna we naar de Place Alexandre-Israël fietsen, naast het stadhuis. De door de Romeinen gestichte stad heeft vele aanvallen doorstaan, tot de Noormannen in 892 Troyes volledig platbrandden.
Vijfhonderd jaar later moest Jeanne d’Arc eraan te pas komen om de stad van de Engelsen te bevrijden en honderd jaar later vernietigde een brand de stad. Klapstuk was de bezetting in de Tweede Wereldoorlog.
De stad is fraai gerestaureerd en we genieten van veel vakwerk en smalle straten vol terrasjes en winkeltjes. Het smalste straatje is de Ruelle des Chat, zo genoemd omdat katten van het ene naar het andere dak springen. Natuurlijk bezoeken we de kathedraal en de basiliek, maar de Église Sainte-Madeleine vinden we veel mooier: een overvloed aan gebrandschilderde ramen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Nagenietend op een terras zien we de tijd verglijden. Een slaapplek vinden we op de prima camperplaats in Mesnil-Saint-Père.
Slagveld Verdun
De waanzin van oorlog
Verdun valt net buiten de Champagne, maar nu we in de buurt zijn, willen we deze stad met zijn he ige oorlogsverleden graag bezoeken. We rijden over de Voie Sacrée, waar in de Eerste Wereldoorlog 2,4 miljoen mannen en duizenden tonnen oorlogsmateriaal voorbij
kwamen, op weg naar het front in Verdun.
We parkeren de camper vlak bij de Citadelle Souterraine, een ondergrondse stad met zeven kilometer aan gangen, die een belangrijke logistieke rol speelde in de slag om Verdun. In een elektrisch karretje worden we rondgeleid, terwijl geprojecteerde acteurs scenes als een
stafvergadering naspelen. We gaan op zoek naar herdenkingsmonumenten, op de voormalige slagvelden buiten de stad. Het indrukwekkendst vinden wij het Douaumont Ossuary, waar 130 duizend anonieme Franse en Duitse soldaten zijn begraven. In het veld ervoor staan 16 duizend witte kruisen waar Franse soldaten met naam begraven liggen. Op de slagvelden verloren hier 400 duizend jonge mannen hun leven, onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Wat een waanzin!
Chateau Fort in Sedan
Wijn en wapengekletter
Sedan was ooit een grote militaire macht, met een immens wapenarsenaal. Nu is het een drukke plaats met een aardig historisch centrum en één letterlijk enorme bezienswaardigheid: het Chateau Fort. De entree voert ons de kelders in, naar een zaal die in de voormalige slotgracht is gebouwd. Hier speelden de soldaten vroeger jeu de paume, een oud kaatsspel. Via een trappenstelsel gaan we naar boven en bekijken het koningsbastion en het prinsenpaleis.
Langs de vestingwal met zijn 45 meter hoge muren en het damesbastion, het voormalig wandelgebied voor de vrouwen, komen we uit in een van de twee Tweelingtorens, een niveau hoger, met een prachtig uitzicht over de stad. In de Prinsengalerij zijn overblijfselen van wapenuitrustingen te zien, van helmen tot complete harnassen. Ook indrukwekkend
is het panoramaschilderij van de Slag bij Sedan in 1870. Onder de indruk van dit machtige bastion wandelen we terug naar onze piepkleine camper, waar we met een lekker wijntje het oorlogsverleden wegspoelen.
Camperlocaties
Camperplaats Monthermé, Aire de Camping-Car, sitecode 5541.
Camperplaats Mareuil sur Ay, Relais Nautique, sitecode 1341.
Camperplaats Mesnil St. Père, Parking, sitecode 28718.
De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.
Meer informatie
www.petitecitesdecaractere.com
www.chateau-fort-sedan.fr
www.ardennes.com
www.cathedrale-reims.com
www.tourisme-meuse.com
Gpx-bestanden
Download hier de gpx-bestanden van de route.
- Dag 1: Recroy tot camperplaats Monthermé
- Dag 2: Monthermé tot camperplaats Mareuil-sur-Ay
- Dag 3: Mareuil-sur-Ay tot camperplaats Mesnil-St-Père
- Dag 4a: Mesnil-St-Père tot camperplaats Bar-le-Duc
- Dag 4b: Bar-le-Duc via Verdun tot camperplaats Le Village Gaulois, Marre
- Dag 5: Le Village Gaulois, Marre tot Sedan
Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.