Albanië per camper: goed voorbereiden

Door Nico en Joyce van der Maat (tekst en foto's) en de NKC (foto's)

Het camperen kent geen geheimen meer voor ze. Ook als Nico en Joyce van der Maat met hun camper de grens over gaan, rijden ze op routine. Maar een camperreis naar Albanië is andere koek. In deel 1 van hun blogserie: de voorbereiding.

Nagenoeg alle landen van Europa hebben we bereisd met de camper. We waren in Marokko, Roemenië, de Baltische Staten, het Aziatische deel van Turkije en hebben gereisd door Rusland. Met een huurcamper bekeken we Canada, Amerika en Zuid-Afrika. Albanië, het armste land van ons werelddeel in het zuidwesten van de Balkan, ontbrak echter nog op ons lijstje. Dus nu de stoute reisschoenen toch maar aangetrokken.

Albanië: vrij onbekend, maar rijk aan cultuur

Geen verrassingen

Meestal stellen we een bestemming vast, gaan rijden en zien dan wel. Een beetje zwerven waarvoor een camper juist bedoeld is. Maar voor onze reis naar Albanië hebben we ons goed voorbereid. Want we willen op onze camperreis door zestien landen met zeven verschillende munten en vijf andere tolsystemen en grensvoorwaarden niet voor verrassingen komen te staan.

Online camperreis plannen

Lange tijd zijn we eigenlijk al op reis geweest, online dan. We hebben op de computer een route gemaakt via Tsjechië, Slowakije, Hongarije naar Kroatië. Vandaar verder naar beneden via Montenegro naar Albanië. De terugreis willen we maken via Macedonië, Servië, Bosnië-Herzegovina, weer Kroatië in. Dan Slovenië, Italië, Frankrijk, Luxemburg en België.

Albanie Per Camper Routekaart Camperreis De route die Nico en Joyce afleggen

Niet de snelste en kortste route, want die gaat door Oostenrijk. Dat land mijden we bewust, omdat onze camper een tandemas heeft. Dat wil zeggen: drie assen in één voertuig en dan word je in Oostenrijk voor de tol afgerekend als een grote vrachtauto. Kost dan ongeveer € 250,- per keer om het land door te gaan. Waanzin natuurlijk, want een personenauto met caravan er achter zijn eigenlijk ook drie assen, maar worden wél voor een normaal tarief doorgelaten. Daarom dus om Oostenrijk heen. We hebben uitgerekend dat dit ongeveer 250 km omrijden is, maar wel aanmerkelijk goedkoper. Bovendien hebben we de tijd, dus waarom eigenlijk niet?

Reisboek met alle info voor de campertrip

We hebben een reisboek van tweehonderd pagina’s samengesteld. Daarin staan alle trajecten, wegnummers, afstanden in kilometers, campings en camperplaatsen die we willen aandoen. Met steeds vervangende locaties voor het geval we ergens niet terecht kunnen. Compleet met coördinaten, adressen en de beoordelingen van anderen, zodat we weten wat we overal verwachten kunnen. Met uiteraard ook bezienswaardigheden die we passeren. Alles wat we op Internet daarover vonden hebben we digitaal in het reisboek geplakt, zodat we het onderweg gemakkelijk bij de hand hebben. Hiervoor maakten we gebruik van veel websites.

Actuele situatie per land

De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leerde ons waar we op moesten letten en hoe de actuele situatie is. Die informatie kunnen we onderweg ook raadplegen via de 24/7 BZ Reis app. Via de websites van de NKC en ANWB verzamelden we gegevens over de landen en de vereiste papieren, verkeersregels en douane-bepalingen.

Campings en camperplaatsen in kaart brengen

Voor de campings en camperplaatsen gebruikten we:

  • Campercontact.com van de NKC
  • De camperplaatsengids van ACSI
  • De campergids van Facile-en-Route
  • Beoordelingen op Zoover
  • Routebeschrijvingen van ViaMichelin (de routekaartjes plakten we bij de indeling van de routes en etappes)

We kochten de nieuwste kaarten in onze routeplanner van TomTom. Maar ook papieren routekaarten van de belangrijkste landen om onderweg precies te weten waar we zijn en verder moeten. Ook om overzicht te hebben. Voor de belangrijkste landen hebben we ook reisgidsen.

Klooster van St. Clement aan het Ohridmeer

We kregen via vrienden contact met een Albanese mevrouw die jaren geleden naar Nederland is gekomen. Ze is hier inmiddels gevestigd en spreekt goed Nederlands. Dus overleg was gemakkelijk. We kregen van haar veel informatie, tips maar ook waarschuwingen.

Verschillende valuta

Omdat we met diverse munten te maken krijgen, hebben we lijstjes van internet geplukt met omrekentabellen.

Bovendien hebben we veel contant geld in Euro’s verzameld om mee  te nemen. Vooral in kleine coupures, zodat we bij omwisselen niet meteen een hele hoop van hun munten terug krijgen. Dat is vooral belangrijk voor landen als Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Macedonië en Servië, waar we maar kort willen verblijven.

Normaal doen we dit nooit, want je kunt overal pinnen, maar niet altijd meteen bij de grenzen, waar je wel direct een tolvignet moet kopen. Ook wat dit betreft zijn we dus voorbereid.

Reisverslagen van andere camperaars

Veel hebben we bij de voorbereiding gehad aan reisverslagen van anderen. Die zijn overal via internet te vinden als je de bestemming en het woord camper erbij intikt. Sommige camperverhalen zijn erg gedetailleerd en persoonlijk, anderen oordelen heel goed over de kwaliteit van campings en de toestand van sommige wegen. Soms betreffen die verslagen de situatie van enkele jaren terug. We weten niet hoe dat nu zal zijn, maar het geeft een indicatie.

De minste aandacht hebben we in de voorbereiding besteed aan de landen die we kennen en in feite geen reisprobleem zullen opleveren. Met Albanië is dat anders. Zoals ook met Servië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. Plus het doorgangslandje Montenegro, dat weliswaar de Euro als betaalmiddel voert, maar wel weer eigen regels heeft op gebied van verkeer en in te voeren artikelen. We hebben ons vooral verdiept in de grensproblematieken en afwijkende voorwaarden van de diverse landen.

Camper in tiptop conditie

Blijft over de camper zelf, want die moet wel in goede staat zijn. Dus een grote servicebeurt laten uitvoeren aan onze zeven meter lange Frankia op Fiat Ducato. En in de camper zelf de brander van de koelkast laten vervangen, de vetvanger in het LPG-systeem vernieuwd en enkele sloten vernieuwd.

De camper kreeg een grondige servicebeurt

Camperverzekering? Reisverzekering? Check!

Ook hebben we de groene kaart en de voorwaarden van onze camperverzekering gecontroleerd voor het geval we te maken krijgen met pech, reparatie en repatriëring.

Toen ontdekten we, dat het niet erkende maar wel tot Servië behorende Kosovo daar niet bij hoort. Dus dat we daar niet verzekerd zijn. Aan de grens kun je een aanvullende verzekering kopen. Dat willen we wel doen, maar we lazen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat we met een Albanees paspoortstempel vanuit Kosovo Servië niet in komen. Hier is de scherpe etnische tegenstelling in die twee landen verantwoordelijk voor. Gesuggereerd wordt om daarom met een identiteitskaart te reizen, omdat daarin geen stempels komen. We hebben al dure paspoorten, dus besloten Kosovo dan maar te mijden.

Wat ons zelf betreft hebben we ook de reisverzekering gecheckt. Onze voorraad medicijnen hebben we voor de hele periode van tien weken op peil gebracht. Ook hebben we lijsten bij ons waarop ook de Latijnse namen daarvan staan.

Hamsteren in de camper

Tegen onze gewoonte in hebben we wat meer etenswaren ingeladen. Voor nood, voor het geval we geen winkel kunnen vinden of ergens plots blijven steken. Zoals blikken soep, bruine bonen, ingeblikt vlees en afbakbroodjes.

Reizen door Albanië is plannen

Kortom, we gaan goed voorbereid op reis. Beter dan we anders doen. Maar we gaan dan ook naar landen waar we nog weinig van weten, nog nooit zijn geweest en waar het zeker anders zal zijn. We zijn er nieuwsgierig naar. Hebben er zin in. Starten die camper!