Camperen voor beginners: aangekomen op de camperplaats, en dan?

24 mei 2024

Je bent voor het eerst op pad met een camper, hebt een leuke plek gevonden om te overnachten en arriveert op de camping of camperplaats. Wat moet je na aankomst doen en mag je absoluut niet vergeten? We hebben negen belangrijke to do’s voor je op een rijtje gezet.

Melden of inchecken

Bij de meeste campings ga je eerst langs de receptie, waar je je meldt, een plek toegewezen krijgt en informatie krijgt over je plaats, faciliteiten zoals stroom en sanitair en regels. Houd er rekening mee dat recepties tussen de middag vaak dicht zijn. Bij camperplaatsen verschilt het hoe je incheckt en betaalt. Op sommige plekken meld je je via een zuil, op andere plekken komt de beheerder langs om nieuwe gasten te begroeten en geld op te halen en soms moet je het geld cash achterlaten in een envelop. Tip: zorg dat je altijd contact geld bij je hebt.

Water lozen en innemen

Voordat je je settelt op een nieuwe plek, is het belangrijk om te checken hoeveel schoon water je nog in de tank hebt zitten. Vul je watertank bij zodat je er weer even tegenaan kan. Loos je afvalwater altijd in een put voordat je naar je nieuwe plek rijdt. Ben je vergeten om je grijswatertank te lozen? Rijd dan terug naar het sanistation. Loos je water nooit op de camperplek of kampeerplaats.

Ideale plek vinden

aje—wereldtijdpad–img_8999

Je kunt het beste lopend op zoek gaan naar de ideale plek voor jouw camper. Wat voor jou de beste plek is, is persoonlijk. Wil je schaduw, of juist zon? Wil je vrij staan, of vind je het gezellig om in de buurt van andere camperaars te overnachten? Met kleine kinderen kies je er misschien voor om dicht bij het sanitairgebouw of de speeltuin te gaan staan. Kijk hoe de zon draait om te bepalen in welke richting je de camper parkeert. Op camperplaatsen is dit soms al voor je bepaald, dan moet je met je neus een bepaalde richting opstaan. Houd hier dan rekening mee.

Ondergrond controleren

Iedere camperaar is het wel eens overkomen: na een periode van regen is de ondergrond op campings vaak zo zacht dat een camper van 3.500 kilo met gemak een beetje wegzakt. De volgende dag spinnen je wielen als een malle in de rondte, maar kom je met je camper geen centimeter vooruit. Controleer bij nat weer goed de ondergrond en bepaal of het verstandig is om op gras te staan. Als je twijfelt, ga dan altijd voor een verharde ondergrond.

Camper stabiliseren

Vaak staat je camper na het parkeren niet helemaal recht. Dat slaapt niet lekker, maar is ook vervelend tijdens het koken. Met een ouderwetse waterpas controleer je hoe recht je camper staat. Je hebt ook waterpas apps die je kunt gebruiken. Met behulp van schuine blokken kun je je camper makkelijk zelf waterpas zetten. Kijk goed onder welk wiel of welke wielen je deze keggen moet leggen. Sommige campers hebben mechanische of elektrische stabilisatiepoten.

Elektra aansluiten

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Sluit je camper (indien gewenst) aan op elektra. Check hiervoor welke elektriciteitspaal je dient te gebruiken. Zorg dat je een snoer bij je hebt dat lang genoeg is en leg het zo neer dat het andere kampeerders niet hindert. Op sommige camperplaatsen en campings is het gebruikelijk dat je betaalt voor de stroom die je daadwerkelijk afneemt, op andere plekken betaal je een vast tarief.

Sanitair controleren

Als je gebruik wil maken van het sanitair op de camping of camperplaats, controleer het dan van tevoren. Misschien heb je douchemunten nodig, moet je een tegoed op een pas zetten om warm water te kunnen gebruiken of kom je niet eens het gebouw binnen zonder sleutel. Zorg dat je in je camper een voorraad muntjes hebt van vijftig cent, het komt op oudere plaatsen nog wel eens voor dat je deze nodig hebt voor een warme douche.

Vertrektijden controleren

Camping Gites du Stade, Oloron-Sainte-Marie

Als je de volgende dag lopend of per fiets de omgeving gaat verkennen, check dan van voordat je vertrekt hoe laat je de camping of camperplaats dient te verlaten. Dit is soms vroeger dan je denkt. Denk er op tijd aan om nog een nacht bij te boeken of te vragen of een late uitcheck mogelijk is; tegen bijbetaling mag je soms tot het einde van de middag blijven staan. Ga je met je camper weg en kom je weer terug? Laat dan iets achter op je plaats, zoals een stoel, zodat nieuwe gasten weten dat deze plek bezet is.

Regels naleven

Afval scheiden, stilte, vuur maken: de regels zijn overal net even anders. Houd rekening met stille tijden op de plek waar je overnacht, beperk lawaai in de avonduren en als je een vuurtje wil maken, controleer dan eerst of dat mag en zo ja waar dat mag. Op sommige campings zijn er speciale vuurplaatsen.

Geschreven door: Hannah König

Hannah König is een enthousiaste avonturier die niets liever doet dan met haar camper op pad gaan. Samen met haar man Jannes en drie kinderen verkent ze de mooiste plekken en deelt ze eerlijk wat het camperleven nu écht inhoudt. Dit doet ze op nkc.nl en in de wekelijkse podcast Hannah’s Hymer, de Camper Podcast. Volg Hannah’s camperavonturen ook op Instagram via @hannahshymer.

Meer over
Deel artikel