Algemeen - Keuring zelfbouw


Inhoudsopgave - Algemeen


Keuring zelfbouw

Registratie zelfbouwcampers

Nieuwe EU-regels bepalen dat een kampeerwagen, geregistreerd na 30 april 2009, een ‘personenauto’ met speciale inrichting is. Dat betekent dat een Nederlands busje met bedrijfswagenkenteken, eenmaal omgebouwd tot kampeerwagen, alleen nog als personenauto met de toevoeging ‘kampeerauto’ de weg op kan.

De RDW zegt dat de autotechniek van zelfbouwcampers op basis van bestaande bestelauto’s de afgifte van een personenautokenteken niet in de weg staat. Hoewel de eisen voor personenauto’s, met name voor de remmen, strenger kunnen zijn, zijn hierdoor in het verleden nooit problemen geweest.

Goedkeuring kan volgens de RDW dan ook op de ‘oude voet’ doorgaan. Voor goedkeuring tot 'kampeerauto' moet een keuring worden aangevraagd. De kosten van de keuring en van het nieuwe personenautokenteken met twee kentekenplaten zijn voor de aanvrager. Vrachtwagens zijn een uitzondering. Wie een vrachtwagen ombouwt tot kampeerauto, of daaraan al is begonnen, moet daarover contact met de RDW opnemen.

De RDW adviseert zelfbouwers om voor aanvang van de bouw altijd contact op te nemen met de RDW helpdesk te Veendam (0900-0739). Meer specifieke informatie over individuele keuring en deelkeuringen is te vinden op de website van de RDW en op Individueel Keuren Speciaal.

Hier meer informatie over het invoeren van een kampeerauto.
Hier meer informatie van da RDW over invoer en om/inbouw van een kampeerauto.