Inhalen met de camper

Of je in Nederland mag inhalen met de camper hangt er vanaf hoe die geregistreerd staat: als personenauto of als bedrijfsauto.Een camper is een auto. Ook als hij zwaarder is dan 3.500 kilogram, is de camper in Nederland geen vrachtauto en geen bus. Dat betekent dat snelheden en inhaalverboden die voor vrachtwagens en bussen gelden, niet van toepassing zijn voor campers. Campers die geregistreerd staan als personenauto mogen op de snelweg dus maximaal 130 km per uur rijden.

Als camperbestuurder moet je natuurlijk wel zelf nadenken. Als er een inhaalverbod voor vrachtauto’s geldt, moet je zelf beoordelen of je kunt inhalen. Veiligheid gaat voor alles.
                                                                               

Uitzondering: camper als bedrijfsauto

Een uitzondering is er voor campers van boven de 3.500 kilogram die niet geregistreerd zijn als personenauto, maar als bedrijfsauto. Dat komt een enkele keer voor. Bestuurders hiervan moeten zich wél aan de regels voor vrachtverkeer houden.

Buitenland

In ieder land kunnen de regels voor zware campers anders geïnterpreteerd worden. Bekijk onze landeninfo en houdt je bij twijfel aan de regels inhaal- en snelheidsregels voor voor vrachtwagens.